Activiştii din Hong Kong protestează împotriva sentinţei dure pentru arderea drapelului

Activiştii s-au adunat în faţa închisorii Stanley, la 17 februarie, pentru a solicita eliberarea lui Sze Yiu Koo, care a primit o pedeapsă de nouă luni de închisoare pentru arderea steagului Republicii Populare Chineze.
Activiştii s-au adunat în faţa închisorii Stanley, la 17 februarie, pentru a solicita eliberarea lui Sze Yiu Koo, care a primit o pedeapsă de nouă luni de închisoare pentru arderea steagului Republicii Populare Chineze. (Zai-Shu Pan / The Epoch Times)

Grupurile pentru drepturile omului s-au adunat, la 17 februarie, în faţa închisorii Stanley din Hong Kong pentru a protesta faţă de pedeapsa de nouă luni primită de curând de activistul Sze Yiu Koo.

Protestatarii au cerut eliberarea lui Koo şi au prezentat o petiţie serviciilor corecţionale ale Hong Kong-ului, cu peste 50.000 de semnături.

Koo a fost arestat în ianuarie pentru că a ars steagul Republicii Populare Chineze şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de presupusa sinucidere a activistului pentru democraţie Li Wangyang.

Koo a acuzat, de asemenea, administraţia publică locală din Hong Kong că este sub controlul regimului comunist, prin Biroul de Legătură al acestuia din urmă în Hong Kong.

Membrul Consiliului Legislativ Leung Kwok-hung a anunţat că Koo a decis să facă apel împotriva sentinţei neobişnuit de dure. Grupul de drepturi Frontul Drepturilor Civile ale Omului şi-a exprimat hotărârea de a sprijini apelul lui Koo. Grupurile de activişti susţin că sentinţa pe o perioadă atât de mare a lui Koo este de fapt o persecuţia politică a libertăţii de exprimare, precum şi o pedeapsă pentru critica sa adusă administraţiei.

Organizatorul Frontului Drepturilor Omului, Jackie Hung, a declarat pentru The Epoch Times că "apelul nu este doar împotriva pedepsei şi condamnării la nivel personal, ci împotriva întregului sistem de acuzare şi chiar a deciziei instanţei de judecată. Prevedem mai multe condamnări politice în viitor şi vor fi mai multe critici aduse acestor condamnări politice din partea grupurilor activiste asemănătoare nouă".

Wong Hoyin, purtătorul de cuvânt al Frontului, a declarat că deoarece regimul comunist a preluat Hong Kong-ul în urmă cu 16 ani, calitatea vieţii şi a drepturilor omului din Hong Kong s-a deteriorat. Acesta a îndemnat toate sectoarele societăţii să-şi exprime solidaritatea în a "ne opune suprimării disidenţei şi în apărarea libertăţii noastre de vorbire şi de exprimare" în ciuda hărţuirii politice.

Activistul Avery Ng, vicepreşedinte al Ligii Social-Democraţilor, a cerut în mod deschis abolirea imediată a reglementării privind Drapelul Naţional şi Regional. "Drepturile omului sunt mai presus de regim, oamenii sunt mai presus decât naţiunea, nu trebuie să fie privaţi de drepturile lor de a se exprima şi de a alege. Noi trebuie să eliminăm imediat reglementarea privind Drapelul Naţional şi Regional".

Ng a afirmat că de când Leung Chun-ying a preluat postul de director executiv şi preşedinte al Consiliului Executiv al Hong Kong-ului, acesta a instigat la diferite forme de represiune şi de condamnare politică pentru a restricţiona demonstraţiile şi protestele şi pentru a înăbuşi activităţile jurnaliştilor. Ng a insistat ca Leung Chun-Ying şi Andy Tsang, actualul comisar al poliţiei din Hong Kong, să demisioneze imediat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe