Beijing-ul îl ţine pe şeful Hong Kong-ului în alertă

Guo Hui & Le Xinhui
08.01.2013

În timp ce recent au avut loc proteste împotriva actualului director executiv al Hong Kong, cinci membri ai Biroului general al Partidului Comunist Chinez au vizitat oraşul pentru a observa evenimentele, potrivit unei surse familiare cu problema.

Grupul a ocolit Biroul de Afaceri din Hong Kong şi Macao, Departamentul Frontului Unit, Biroul de Legătură şi alte departamente relevante şi a călătorit în Hong Kong sub acoperire. În plus, faţă de examinarea paradei de protest de Anul Nou, ei s-au întâlnit cu membri de partid din Hong Kong şi au ascultat rapoartele cu privire la situaţia actuală din Hong Kong.

Biroul General este responsabil de afacerile zilnice ale partidului şi este ales de conducerea actuală şi loial acesteia.

Vizita părea să facă parte dintr-o evaluare sau investigare liniştită a modului în care guvernează Leung Chun-ying, actualul director executiv al Hong Kong-ului, ea fiind efectuată de Xi Jinping. Leung este un aliat cunoscut al membrilor unei fracţiuni rivale lui Xi, inclusiv al lui Zeng Qinghong, un traficant de influenţă în cadrul partidului.

Un aspect indicat oficialilor care călătoreau în Hong Kong a fost modul în care un om de afaceri bogat, care avea legături cu Leung Chun-ying, a finanţat o campanie de sprijin a lui Leung în valoare de 5 milioane de dolari Hong-Kong (aproximativ 645 000 de dolari). Cu toate acestea, "Sprijiniţi Parada Leung" nu a avut atât de mulţi suporteri pe cât se spera (au participat mai multe sute de persoane, comparativ cu un milion cum s-a sperat).

Această pseudoparadă a fost organizată alături de un protest împotriva regimului lui Leung, care a atras circa 130.000 de demonstranţi, potrivit organizatorilor. Poliţia a declarat că numărul participanţilor s-a situat la circa 30.000.

Planurile lui Leung de desfăşurare a paradei în mod eficient contravin celor "Opt regulamente" anunţate recent de Xi Jinping, care avertizează oficialii împotriva mobilizării cetăţenilor pentru întâmpinări de efect.

Cu toate acestea, un membru anonim de rang înalt a menţionat că Hong Kong-ul este administrat în conformitate cu politica "o ţară, două sisteme" şi prin urmare nu poate fi obligat să respecte cele opt regulamente.

Există semne că Beijingul nu este pe deplin mulţumit de Leung. Xinhua, agenţia oficială de ştiri, a relatat pe larg protestele anti-Leung de pe 1 ianuarie, menţionând şi marşul de sprijin al lui Leung.

Relatarea Xinhua a inclus şi cerinţele organizatorilor - Frontul Civil pentru Drepturile Omului - pentru demisia lui Leung, împreună cu alte cereri. Este neobişnuit ca mass-media partidului să raporteze critici sau cereri de demisie împotriva unui şef din Hong Kong, care reprezintă Beijingul în regiunea administrativă specială.

Potrivit Radio France Internaţionale (RFI), Xinhua evită în general să relateze despre protestele din Hong Kong împotriva guvernului său, iar dacă o face, relatările sunt doar în linii mari. În 2003 de exemplu, peste 500.000 de rezidenţi din Hong Kong au mărşăluit împotriva articolul 23 al unei legi, iar mass-media de stat din China nu a raportat nimic despre acest subiect. Xinhua a relatat dezaprobator despre protestele împotriva regimului lui Tung Chee Hwa din 2004, care au dus la retragerea sa în 2005.

Analistul experimentat al problemelor politicii chineze, Willy Lam, a declarat pentru RFI că raportul neobişnuit al Xinhua privind parada recentă este probabil un avertisment din partea partidului pentru Leung că urmează să fie înlăturat de la conducere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor