Conducerea de la Beijing este nemulţumită de liderul din Hong Kong

Protestatarii l-au numit mincinos pe noul şef executiv din Hong Kong, Leung Chun-ying, după ce a fost dezvăluit faptul că acesta nu a fost cinstit cu privire la structurile ilegale de la el de acasa. Noua conducere din China a început să-şi afişeze nemulţumirea faţă de Leung Chun-ying, directorul executiv al Hong Kong-ului.
Protestatarii l-au numit mincinos pe noul şef executiv din Hong Kong, Leung Chun-ying, după ce a fost dezvăluit faptul că acesta nu a fost cinstit cu privire la structurile ilegale de la el de acasa. Noua conducere din China a început să-şi afişeze nemulţumirea faţă de Leung Chun-ying, directorul executiv al Hong Kong-ului. (Sung Pi Lung / The Epoch Times)

Noua conducere din China a început să-şi afişeze nemulţumirea faţă de directorul executiv Leung Chun-ying din Hong Kong.

La data de 7 decembrie, Leung şi liderul PartiduluiComunist Chinez (PCC) Xi Jinping au vizitat zone distincte ale provinciei Guangzhou, care conectează Hong Kong-ul de China continentală. Cu toate acestea, ei nu s-au întâlnit - potrivit rapoartelor de ştiri din Hong Kong -, iar Leung a revenit în Hong Kong mai târziu în cursul zilei.

Apple Daily din Hong Kong l-a citat pe analistul chinez Willy Lam, care a amintit că din punct de vedere istoric, ori de câte ori directorul executiv al Hong Kong-ului, precum şi orice lider PCC vizitau provincia Guangdong în acelaşi timp, aceştia aranjau, din curtoazie, să se întâlnească.

Oameni din interior au susţinut că deşi Leung a vrut să se întâlnească cu Xi, liderul PCC l-a evitat, acest lucru fiind o dovadă a nemulţumirii conducerii comuniste provocate de mai multe acţiuni recente ale lui Leung.

Sursele au precizat, de asemenea, că încă de la investirea în funcţie a lui Leung, în loc să asculte de precedenţii lideri Hu Jintao şi Wen Jiabao, sau de actualii lideri Xi Jinping şi Li Keqiang, care practic făceau parte toţi din aceeaşi facţiune, Leung a fost la dispoziţia lui Zeng Qinghong, un adept odată puternic al fracţiunii conduse de fostul lider al Partidului Jiang Zemin. Zeng l-a sprijinit pe Leung în cadrul partidului, fapt care, conform relatărilor, îl nemulţumeşte pe Xi.

Acţiunile lui Leung înfurie Beijing-ul

Cu doar câteva luni înaintea celui de-al XVIII-lea Congres Naţional al PCC din luna noiembrie, Leung a introdus controversatul curs al Educaţiei Naţionale şi Morale în Hong Kong, sugerat de Zeng, potrivit opiniilor larg răspândite în rândul observatorilor politicii din Hong Kong. Majoritatea rezidenţilor din Hong Kong consideră că aceste cursuri de "spălare a creierului" pentru copii sunt venite de la Beijing, iar propunerea a fost în cele din urmă suspendată după două luni de proteste şi de opoziţie din partea rezidenţilor furioşi.

Leung a permis, de asemenea, unui număr de 14 activişti din Hong Kong să ancoreze în luna august pe insulele Senkaku folosind navele de pescuit ale Hong Kong. Acest act provocator nu a fost aprobat de către conducerea de vârf de la Beijing şi a pus presiune pe liderii de atunci, Hu Jintao şi Wen Jiabao, în pragul congresului partidului.

Sursele au declarat că Hu i-a ordonat mai târziu lui Leung să nu participe la reuniune ulterioară Asia-Pacific Economic Co-operation (APEC) şi a sugerat că Leung ar putea fi în curând înlocuit. Aceasta l-a forţat pe Leung să se alieze în continuare cu Zeng, considerând că nu mai are la cine să apeleze.

Acţiunile recente ale unui grup numit Hong Kong Youth Care Association (HKYCA) au fost, de asemenea, puse la cale de Zeng şi efectuate de către Leung, potrivit celor declarate de surse pentru The Epoch Times.

Grupul s-a angajat în mod public în hărţuirea, intimidarea şi încercarea de a incita la ură împotriva practicanţilor disciplinei de meditaţie Falun Gong în Hong Kong. Obiectivul atacurilor a fost acela de a demonstra puterea pe care o are fracţiunea lui Jiang, în timp ce îi implica, de asemenea, pe Hu şi pe Xi în persecuţia împotriva Falun Gong, iar membrii fracţiunii lui Jiang să poată scăpa de acuzaţiile viitoare.

Rezidenţii din Hong Kong demonstrează împotriva lui Leung

Mulţi din rezidenţii din Hong Kong au fost deja deranjaţi de planurile lui Leung de a introduce clase de "spălare a creierului", de scandalul privind construcţiile ilegale, precum şi pentru incitare la atacurile împotriva Falun Gong prin HKYCA. Până la 70 de grupuri de la nivel local din Hong Kong, numărând aproximativ 50.000 de participanţi, şi-au exprimat intenţia de a participa la o demonstraţie pe 1 ianuarie împotriva lui Leung, organizată de Frontul pentru Drepturile Civile ale Omului cu sediul în Hong Kong.

Persoane din interior susţin că liderii de la Beijing au decis deja în privat că Leung va fi înlăturat, eventual folosindu-se de scandalul privind construcţiile ilegale pentru a realiza acest lucru. Cu toate acestea, atunci când se va întâmplă cu adevărat este probabil să fie determinat de situaţia din Hong Kong, precum şi de orice viitoare oportunităţi care pot apărea pentru conducere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe