Harkiv şi Odesa, sub atacul ruşilor. Zelenski: Rusia ne va lăsa în pace doar dacă va fi forţată

Pompierii sting un incendiu la o substaţie electrică după un baraj masiv în Harkiv, 24 martie 2024. (Sergey Bobok/AFP/Getty Images)
Redacţia
05.05.2024

Atacurile ruseşti asupra regiunilor ucrainene Harkiv şi Dnipro şi a oraşului de la Marea Neagră - Odesa -, au ucis cel puţin doi civili, au incendiat o fabrică de produse alimentare şi au avariat sâmbătă alte infrastructuri, locuinţe şi clădiri comerciale, au declarat oficiali regionali, potrivit Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a folosit opt rachete de diferite tipuri şi aproape 70 de bombe aeriene ghidate împotriva comunităţilor şi poziţiilor de pe linia frontului în cursul zilei, după ce forţele aeriene ucrainene au doborât 13 drone Shahed care au vizat regiunile Harkiv şi Dnipro în cursul nopţii.

Zelenski a declarat că Moscova nu are nicio dorinţă de pace.

"Rusia nu poate să lase Ucraina în pace decât dacă este forţată ", a spus el în discursul video nocturn, adăugând că summitul mondial pentru pace care va avea loc în Elveţia - fără Rusia -, în iunie, "trebuie să reuşească".

El a declarat că brigada mecanizată 110 a Ucrainei a doborât un avion de vânătoare-bombardament rusesc Su-25 deasupra regiunii estice Doneţk, una dintre cele patru zone din Ucraina pe care Moscova spune că le-a anexat.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că Moscova a preluat în acest an controlul asupra a 547 km pătraţi (211 mile pătrate) din aceste teritorii.

Oleh Siniehubov, guvernatorul regiunii Harkiv, a declarat că un bombardament rusesc a ucis un bărbat de 49 de ani pe strada din apropierea casei sale din satul Slobojanske. O femeie în vârstă de 82 de ani a fost ucisă şi doi bărbaţi au fost răniţi în bombardamentele din timpul nopţii în oraşul Harkiv, a scris el pe aplicaţia Telegram.

Un atac cu rachete ruseşti a incendiat un sediu de afaceri într-un cartier industrial din oraşul Harkiv, rănind şase angajaţi, a adăugat acesta. Procurorii locali au identificat-o ca fiind o fabrică de produse alimentare.

În sud, guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că trei persoane au fost rănite în oraş de un atac cu rachete.

Un comandant al forţelor aeriene a declarat că apărarea aeriană a doborât toate cele 13 drone de atac în timpul nopţii, dar Siniehubov a declarat că resturile care au căzut au rănit patru persoane şi au provocat un incendiu într-o clădire de birouri.

În regiunea industrială Dnipropetrovsk, un bombardament a rănit o femeie în vârstă de 57 de ani şi a avariat infrastructura din Nikopol, în apropierea centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc, iar două persoane au fost rănite într-un alt atac în timpul nopţii, a declarat guvernatorul regional Serhi Lisak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor