Acuzată de hacking, China se răzbună pe companiile americane

IBM vizata de regimului chinez.
IBM vizata de regimului chinez. (John MacDougall/AFP/Getty Images)

China a lansat o serie de acţiuni ca răspuns la acuzaţii formulate de către Departamentul de Justiţie al SUA şi FBI pe 19 mai 2014 la adresa a cinci ofiţeri din armata chineză.

Regimul de la Beijing îşi presează băncile să înlocuiască serverele IBM cu computere produse de China, media de stat chineză a început să critice dur Cisco Systems, producătorul de echipament de reţea şi în aceeaşi zi, pe 27 mai, regimul chinez a făcut public un raport în care acuză S.U.A de spionaj.

La acuzaţiile Statelor Unite din 19 mai care avertizau că folosirea spionajului în scopul câştigurilor economice nu va mai fi tolerat, China a dat două răspunsuri: unul pentru marele public şi unul pentru industrie.

În faţa publicului aceasta a negat acuzaţiile şi a încercat să facă o paralelă între spionajul american din motive de securitate şi spionajul economic al Chinei.

Sectorul privat a primit avertismente din partea regimului de la Beijing, mai întâi prin renunţarea la folosirea interfeţei Windows 8 de la Microsoft în instituţia guvernului începând cu 20 mai, şi apoi prin ordinele primite de companiile de stat să taie legăturile cu companiile de consultanţă americane începând cu 25 mai. Interzicerea serverelor IBM şi criticile împotriva Cisco au urmat la scurtă vreme.

Acest fel de acţiuni sunt exact cele de care se tem companiile americane. Rapoartele iniţiale despre felul în care FBI şi Departamentul de Justiţie au adunat dovezi despre hackerii chinezi arată că multe companii nu doreau să vorbească deoarece se temeau că asta ar putea să afecteze afacerile cu China.

China a avut aceeaşi abordare faţă de companiile de ştiri americane. În decembrie 2013, autorităţile chineze au refuzat sau au întârziat mult eliberarea vizelor a 24 de jurnalişti de la New York Times şi Bloomberg ca răzbunare că aceştia au publicat ştiri de investigaţie despre corupţia şi averile ilicite ale unor oficiali chinezi.

Autorităţile chineze au luat măsuri în plus pentru a pune presiune pe Bloomberg prin renunţarea la abonamente de către oficialii chinezi.

Decizia luată de Bloomberg a fost să nu mai publice rapoarte de investigaţie despre China – mai ales cele despre oficialii chinezi seniori care obţineau slujbe la bănci străine sau cele despre legăturile financiare dintre liderii de vârf aşi Chinei. Michael Forsythe, reporterul care a făcut publică decizia publicaţiei, a fost trimis în “concediu fără plată”.

Măsurile recente adoptate de regimul chinez împotriva companiilor americane vor cauza presiune psihologică şi îi va face pe aceştia să se gândească de două ori înainte să dezvăluie atacurile din China.

Dacă strategia S.U.A este “să vorbească frumos purtând un băţ mare”, strategia regimului chinez este “să ameninţe purtând un sac mare cu bani”.