Conflictele din Marea Chinei de Sud: Navele Chinei au scufundat o ambarcaţiune vietnameză


O navă chineză de coastă şi o barcă de aprovizionare filipineză sunt angajate într-o dispută deoarece barca filipineză încearcă să ajungă la un recif revendicat de ambele ţări, la 29 martie 2014.
O navă chineză de coastă şi o barcă de aprovizionare filipineză sunt angajate într-o dispută deoarece barca filipineză încearcă să ajungă la un recif revendicat de ambele ţări, la 29 martie 2014. (Jay DirectoJ / AFP / Getty Images)

Tensiunile dintre Beijing şi Hanoi au atins cote fără precedent, marţi, după ce ambarcaţiunile chineze au scufundat o barcă de pescuit vietnameză aflată pe platforma continentală a Vietnamului, a notat Reuters.

Aproximativ 40 de bărci de pescuit chineze au încercuit ambarcaţiunea vietnameză, ciocnind-o până când s-a scufundat. Bărcile de pescuit vietnameze au salvat de al înec zece pescari vietnamezi.

„O barcă vietnameză din oraşul central Da Nang a fost încercuită în mod deliberat de 40 de bărci de pescuit ale Chinei înainte să fie atacată de o barcă chineză”, a anunţat şeful pazei de coastă vietnameze, Nguyen Quang Dam.

Vasul s-a scufundat după ce s-a „hărţuit şi s-a ciocnit” cu o barcă de pescuit chineză, a anunţat agenţia de stat a Chinei, Xinhua.

Incidentul a avut loc aproximativ 240 de kilometri de coasta Vietnamului, în apropierea platformei petroliere amplasată abuziv de o companie de stat chineză.

Vietnamul susţine că platforma petrolieră chineză este amplasată în zona sa economică exclusivă şi pe platforma sa continentală. Beijingul susţine că se află în apele proprii.

Zeci de ambarcaţiuni vietnameze au fost desfăşurate în jurul platformei, inclusiv cele ale pazei de coastă, în timp ce Beijingul a mobilizat peste 80 de nave, inclusiv submarine şi nave de război, pentru a-şi „proteja” platforma petrolieră.

China a acaparat aproximativ 90% din Marea Chinei de Sud, formând o aşa numită linie roşie care se întinde până în centrul maritim al Asiei de Sud-Est. Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan au pretenţii teritoriale la o parte din apele acaparate de Beijing.

Agresiunile chineze din regiune au determinat întărirea unei alianţe militare în cadrul alianţei ASEAN, Japonia, Filipine, Vietnamul şi Malaezia convenind să coopereze pentru a păstra securitatea şi pacea în regiune.