Adio două tururi de scrutin la locale? UNPR şi PSD au semnat protocolul de cooperare

Amânat ieri pe motiv că Oprea are o zi complicată (votul pentru ridicarea imunităţii), protocolul între PSD şi UNPR ar urma să fie semnat astăzi.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au semnat, joi, protocolul de colaborare la alegerile locale, amânat de miercuri, când senatorii au votat ridicarea imunităţii liderului UNPR.

Protocolul prevede că UNPR respinge modificarea legislaţiei pentru revenirea la două tururi pentru alegerea primarilor, au confirmat surse politice de la ambele partide, relatează HotNews

***

Liderii UNPR şi PSD urmează să semneze joi, 4 ianuarie, la ora 11, protocolul de colaborare pentru alegerile locale. Reamintim că documentul trebuia semnat ieri, însă semnarea a fost amânată până după votul privind ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea.

"Am vorbit cu Oprea astăzi, în jur de 8,45 - 9,00. Este o zi complicată pentru domnul Oprea. Ca să nu existe niciun dubiu că ar fi vreo legătură între votul din Senat şi acest protocol s-a luat decizia să se semneze după ziua de astăzi. După prânz ne vedem şi o să stabilim o zi. Decizia nu se schimbă (n.r- PSD va vota pentru ridicarea imunităţii lui Oprea).

Nici nu se poate stipula ceva precis. Este vorba de un protocol pentru alegerile locale, unde stabilim că, imediat după alegerile locale, în funcţie de o analiză pe care o vom face împreună, vom redacta un alt protocol cu toate detaliile. Textul nu se poate schimba", a declarat miercuri, Liviu Dragnea după amânarea semnării protocolului.

Protocolul de cooperare între cele două partide prevede participare pe liste comune la alegerile parlamentare. În schimb, Oprea a promis PSD-ului susţinerea unui singur tur de scrutin la alegerilor locale.

Reamintim că luni, după discuţia liderilor de partide cu premierul Cioloş pe tema alegerilor locale, pe care PNL le vrea în două tururi iar PSD într-unul singur, UNPR a precizat printr-un comunicat, că formaţiunea susţine alegerile într-un singur tur de scrutin pe motiv că acestea sunt prevăzute de o lege organică.

"Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de preşedintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate şi consecvenţă şi ca atare respinge propunerea de modificare a legislaţiei privind alegerea primarilor", se mai preciza în comunicatul oficial remis de partid, după discuţiile cu Cioloş.

În totală contradicţie cu acest comunicat, purtătorul de cuvânt al UNPR, Luminiţa Adam, a declarat la Realitatea TV că formaţiunea sa susţine alegerea primarilor în două tururi. Concret, dacă premierul Dacian Cioloş va trimite în Parlament un proiect de lege privind modificarea legislaţiei electorale, atunci UNPR va susţine alături de PNL acest proiect de lege.

La rândul său, Dacian Cioloş, întrebat luni seară de presă care este poziţia UNPR faţă de modificarea legii alegerilor locale a răspuns: "Nu mi-e foarte clar”, reiterând ideea că în Parlament există o majoritate volatilă pe care Guvernul nu se poate baza pentru a merge cu o OUG sau cu asumarea răspunderii.