Adio lapte şi corn! Din toamnă elevii primesc o masă caldă pe zi

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind aprobarea Programului naţional de acordare a unei mese calde pentru preşcolari şi pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat.
Copii mâncând la şcoală
Copii mâncând la şcoală (theconversation.com)

Începând cu anul şcolar 2016-2017, elevii din învăţământul preuniversitar de stat vor primi gratuit un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, în perioada desfăşurării activităţii didactice.

Ordonanţa adoptată de Guvern arată că la cererea motivată a părinţilor, elevii care, din considerente de natură medicală, culturală, sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar/masă caldă, vor beneficia de produse alimentare adecvate, în limita unei valori zilnice de 7 lei/elev sau preşcolar.

În cadrul acestui program, elevii vor primi doar produse alimentare preparate în conformitate cu cerinţele prevăzute în Regulamentul (CE) nr.852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului privind igiena produselor alimentare. Toate produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor.

Pentru asigurarea alimentelor gratuite pentru elevi, vor fi acordate sume defalcate de la bugetul de stat pentru bugetele locale.

Stabilirea nivelului sumelor aferente fiecărei şcoli se face prin înmulţirea numărului de elevi înmatriculaţi în unitatea de învăţământ cu limita valorii zilnice prevăzute şi cu numărul de zile de activitate didactică din anul respectiv.

Acest program pilot se desfăşoară pe durata unui an şcolar. La finalizarea programului, în urma analizei realizate, pe baza rezultatelor obţinute, Guvernul va decide dacă va extinde Programul la nivel naţional.

Această OUG are rolul de a asigura accesul egal la educaţie pentru toţi copiii şi tinerii din România, în scopul prevenirii şi combaterii abandonului şcolar prin măsuri integrate urgente de intervenţie la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar.