Administraţia Biden nu are niciun plan de evacuare a americanilor rămaşi în afara oraşului Kabul [Washington Post]

Joe Biden (Getty Images)
A.P.
19.08.2021

Administraţia Biden nu are niciun plan de evacuare a cetăţenilor americani din Afganistan, care se află în prezent în afara Kabulului, potrivit Washington Post, care citeză doi asistenţi ai Senatului.

Personalul Senatului a fost informat, marţi dimineaţă, de oficiali din departamentele de stat şi de apărare că nu au nicio idee cum să-i treacă pe americanii respectivi prin punctele de control talibane situate în afara capitalei, unde se află aeroportul principal care mai este încă sub control american.

„Situaţia este gravă”, a afirmat Sen. Tom Cotton (R-AR), al cărui birou a înfiinţat o linie de asistenţă pentru americanii „prinşi în spatele liniilor talibane”, adăugând: „Dar vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vă ţine la curent şi pentru a vă ajuta să ieşiţi”.

Oficialii SUA nu au specificat câţi americani se află în afara Capitalei Kabul, au menţionat asistenţii. Informarea, care a avut loc marţi dimineaţă şi la care au participat asistenţi reprezentând o gamă largă de birouri din Senat, a durat o jumătate de oră.

Câteva ore mai târziu, Jake Sullivan, consilier de securitate naţională, a declarat reporterilor că talibanii „ne-au informat că sunt pregătiţi să asigure trecerea în siguranţă a civililor către aeroport şi intenţionăm să respectăm acest angajament”.

El nu a dat detalii, dar a menţionat că procesul ar putea continua până în 31 august. "Vorbim cu ei despre care este calendarul exact", a declarat el, conform Washington Post.

Potrivit Fox News, un fost contractor al Departamentului de Stat susţine că luptătorii talibani au ridicat puncte de control peste tot în Kabul, inclusiv în vecinătatea aeroportului.

Există până la 15.000 de americani care ar putea fi prinşi în afara Kabulului, potrivit publicaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor