Agricultorii vor modificarea Constituţiei pentru stoparea vânzării pământului către străini

Terenurile agricole trebuie să fie patrimoniu naţional şi nu un bun oarecare ce poate circula oricum, susţin agricultorii, care vor modificarea Constituţiei pentru ca pământurile agricole să nu mai ajungă la străini.
Familie de tărani la prăşit pe câmp
Familie de tărani la prăşit pe câmp (Epoch Times România)

Nemulţumiţi de acapararea pământului agricol de către străini, liderii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) încep să strângă semnături pentru organizarea unui referendum vizând schimbarea legislaţiei în domeniu, ca ultima soluţie pentru "protejarea pământului în faţa marilor tranzacţii pe care le fac străinii la noi în ţară", relatează agrointel.ro. Totodată, LAPAR va trimite o poziţie oficială către Preşedintele României şi către Guvern, pentru a-i anunţa pe conducătorii ţării care sunt demersurile pe care asociaţia de producători le va întreprinde în perioada următoare, demersuri care au ca scop final modificarea Constituţiei.

Potrivit sursei citate, modul în care se mişcă lucrurile în ceea ce priveşte modificarea Legii 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole l-au determinat pe Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), să se gândească la un alt mod de a schimba legislaţia, prin organizarea unui referendum.

”În ceea ce priveşte legea vânzării terenurilor, nu se mai întâmplă nimic! O lege pentru care ne tot luptăm nu va ieşi în veci şi dacă va ieşi, nu va spune nimic sau va fi mai rea decât a fost până acum. Tot avem discuţii, consultări, mergem la MADR cu propuneri şi partea MADR pare să vrea numai să ne convingă că nu avem dreptate. Nu putem face nici o modificare pentru că îi deranjăm pe alţii: la noi întâi ai grijă de ceilalţi şi pe urmă de tine, ca popor. Chiar azi am fost la Minister şi am întrebat în ce stadiu se află legea vânzării terenurilor. Mi-au fost arătate nişte draft-uri care din punctul nostru de vedere nu au nici o legătură cu propunerile noastre. Am plecat foarte dezamăgit de acolo şi în acest sens m-am gândit la o altă soluţie, una care o să fie mai eficientă decât modificarea unor legi şi anume la strângerea de semnături pentru a determina Preşedinţia României să organizeze un referendum privind vânzarea terenurilor către străini”, a declarat, pentru Agrointeligenţa, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

”Prin referendum se va lămuri pentru totdeauna ce vrea poporul român: vrea să-şi vândă pământul sau nu vrea să-şi vândă pământul. Iniţiativa noastră urmăreşte schimbarea Constituţiei României, astfel încât terenurile agricole să fie patrimoniu naţional şi nu un bun oarecare ce poate circula oricum. Ca orice bun patrimonial, pământul trebuie să aibă un statut special”, a adăugat Baciu.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că România are, de departe, cel mai mare procent de ocupare în agricultură din UE - 29,2%, faţă de media europeană de 5%. Cu toate acestea, potrivit unui studiu comandat de parlamentarii europeni, străinii controlează până la 40% din terenul arabil al României, printre marii proprietari aflându-se cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări.

Mai amintim că, la începutul lui septembrie a.c., premierul Cioloş a anunţat că în cel mult o lună, Executivul va propune o serie de măsuri menite să limiteze vânzarea terenurilor agricole către speculanţi şi să încurajeze pe cei care doresc într-adevăr să le lucreze.

"Cred eu că, în maxim trei săptămâni, o lună de zile, o să putem să punem pe masă câteva propuneri noi la care se lucrează acum la Ministerul Agriculturii. Aici analizăm pe de-o parte, oportunitatea de a veni cu o propunere legislativă nouă sau ordonanţă de urgenţă, sau de a merge cu propuneri de amendamente pe proiectele de legi care sunt deja în Parlament pe acest subiect şi avem discuţii cu parlamentari.

Lucrăm pe câteva idei care să revadă puţin dreptul de preempţiune, să favorizeze pe cel care lucrează terenul sau colectivităţile locale, chiar statul.

Pe noi ne interesează ca terenurile să nu fie achiziţionate pentru a fi speculate, ci să fie lucrate şi de asta ne gândim inclusiv la anumite termene minimale de la care, după ce s-a cumpărat un teren, el să poată fi dat în folosinţă tocmai pentru a încuraja achiziţiile de terenuri din partea celor care doresc să le lucreze", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne