Ai Weiwei primeste un job in Berlin

Artistul chinez Ai Weiwei vine să vorbească cu reporterii în fata studioului său din Beijing pe 23 iunie. Weiwei a acceptat sa predea la Universitatea din Berlin, dar nu este clar dacă ii va fi permisa plecarea din China.
Artistul chinez Ai Weiwei vine să vorbească cu reporterii în fata studioului său din Beijing pe 23 iunie. Weiwei a acceptat sa predea la Universitatea din Berlin, dar nu este clar dacă ii va fi permisa plecarea din China. (Peter Parks / Getty Images)

Cunoscutul dizident chinez Ai Weiwei, care a fost de curand eliberat dupa doua luni de detentie arbitrara, s-a decis sa accepte o oferta de angajare a Universitatii de Arte din Berlin.

Miercuri el a organizat o conferinta de presa unde a vorbit despre faptul ca s-a hotarat sa accepte oferta, care ii fusese facuta de mai multe luni.

Universitatea din Berlin a facut oferta publica in aprilie, insa la vremea respectiva Ai Weiwei fusese rapit de agenti ai securitatii chineze pe aeroportul din Beijing.

In timpul detentiei sale oficialii chinezi l-au acuzat retroactiv pentru evaziune fiscala. Ai Weiwei este cunoscut pentru atitudinea sa critica la adresa regimului comunist de la Beijing, si se crede ca intransigenta sa l-a adus in vizorul Securitatii chineze.

In timpul detentiei lui Weiwei, rapoarte neconfirmate au afirmat ca artistul a fost supus la tortura de catre politie. Desi neconfirmate, rapoartele sunt considerate veridice de catre jurnalisti si analistii politici, mai ales datorita tacerii manifestate de Ai Weiwei dupa eliberare. El nu a mentionat nimic despre sederea sa in arest si nu a mai criticat regimul dupa eliberare.

Nu este cunoscut cand ii va fi permis sa paraseasca tara si sa inceapa activitatea la Universitatea de Arte din Berlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe