AIEA: Iranul a încălcat din nou termenii acordului nuclear cu Occidentul

Iranul a încălcat termenii acordului nuclear, conform agenţiei ONU de monitorizare nucleară. Raportul are loc în condiţiile în care Donald Trump a ameninţat că va anula acordul dacă va câştiga alegerile prezidenţiale – şi le-a câştigat.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)

Pentru a doua oară, Iranul a depăşit pragul de 130 de tone metrice de apă grea, folosită pentru răcirea reactoarelor care pot produce cantităţi substanţiale de plutoniu, conform Agenţiei Internaţionale a ONU pentru Energie Atomică (AIEA).

Într-un raport publicat miercuri, agenţia care monitorizează acordul încheiat în 2015 între Iran şi şase puteri mondiale a susţinut că Iranul a anunţat că va rezolva chestiunea prin exportarea a 5 tone metrice. Se crede că transportul va părăsi ţara în următoarele câteva zile.

Cu doar câteva zile în urmă, AIEA a ridicat această chestiune cu autorităţile din Teheran. “În 2 noiembrie 2016, directorul general a transmis temerile sale cu privire la stocul iranian de apă grea preşedintelui Iranului şi preşedintelui Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, ... Ali Akbar Salehi”, conform unui raport confidenţial al AIEA văzut de Reuters.

În luna februarie, la o lună după ce acordul a intrat în vigoare, AIEA a observat pentru prima dată că Iranul a depăşit limita ce i s-a permis pentru apă grea. La acea vreme, Iranul a depăşit limita cu o cantitate mai mare, cu 130,9 tone metrice. O parte din cantitatea în exces a fost exportată în SUA pe baza unui acord care a fost criticat de membrii Congresului, care l-au văzut ca o măsură ce facilitează nerespectarea acordului de către iranieni.

AIEA şi-a publicat noul raport la puţin timp după ce Donald Trump, noul preşedinte ales al SUA, a declarat în timpul campaniei sale prezidenţiale că este vorba de cel mai prost acord negociat vreodată. El a adăugat că va lua măsuri astfel încât iranienii să nu aibă nicio şansă.

Într-un discurs adresat grupului de lobby pro-Israel AIPAC în luna martie, Trump a declarat că prioritatea sa principală este desfiinţarea dezastruosului acord cu Iranul.