Al Jazeera susţine că nu va difuza atentatele franceze

Nicolas Sarkozy, în Nantes, în timpul campaniei sale electorale, 27 martie 2012
Nicolas Sarkozy, în Nantes, în timpul campaniei sale electorale, 27 martie 2012 (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)

Staţia Al Jazeera a declarat marţi că nu va difuza un film care prezintă crimele din Toulouse şi Montauban din această lună.

Într-o declaraţie, reţeaua cu sediul în Qatar a spus că "video-ul arată atacurile în ordine cronologică, auzindu-se focuri de armă şi vocile victimelor şi criminalului." Cu toate acestea, nu se vede faţa ucigaşului care a mărturisit, Mohamed Merah.

"Filmul nu a adăugat nici o informaţie care nu era deja publică. De asemenea, nu a respectat codul de etică al televiziunii pentru difuzare", se arată în declaraţie. Al Jazeera pare că să fi fost singurul post care a obţinut video-ul.

Săptămâna trecută, procurorul care instrumenta cazul a confirmat că Merah a filmat împuşcăturile. Merah, în timpul unui asediu de 32 de o oră în apartamentul său, a declarat poliţiei că el a efectuat atacurile, provocând moartea a trei copii şi a unui rabin de la o şcoală evreiască, şi a trei soldaţi din Montauban. Merah a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, care a încheiat asediul.

Înregistrarea video se afla în interiorul unui stick USB trimis împreună cu o scrisoare la biroul al Al Jazeera din Paris, a raportat staţia de franceză BFM. Scrisoarea afirma că omorurile au fost efectuate în numele Al-Qaeda, în timp ce Al Jazeera a afirmat că numele tradus al video-ului era "Al-Qaeda atacă Franţa."

Auzind că filmul a fost obţinut de Al Jazeera, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut staţiei să nu arate imaginile masacrelor, invocând faptul că "Franţa a trecut deja printr-un chin teribil", a raportat BFM.

Fratele lui Merah, Abdelkader, a fost acuzat duminică de complicitate în seria de atacuri, potrivit rapoartelor mass-media. Cu toate acestea, el a negat orice implicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe