Alburnus Maior: Guvernul Cioloş trădează Roşia Montană

Pentru toţi cei care au luptat mai bine de cincisprezece ani pentru salvarea Roşiei Montane, mandatul lui Cioloş va rămâne de tristă amintire, susţine Alburnus Maior, după ce Guvernul a anunţat că premierul nu va da undă verde înscrierii dosarului Roşia Montană la UNESCO.
Roşia Montană
Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)

Deşi la nivel declarativ Dacian Cioloş a susţinut în repetate rânduri nevoia recunoaşterii internaţionale a valorii universale a sitului Roşia Montană, Guvernul a anunţat la finele ultimei şedinţe din acest mandat, că nu va depune la Paris dosarul de candidatură a Roşiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniului Mondial. În opinia Alburnus Maior, ONG vârf de lance implicat în lupta pentru salvarea munţilor Apuseni de distrugătorul minerit cu cianuri, prin acesta poziţie, Guvernul Cioloş a trădat Roşia Montană.

Redăm comunicatul postat pe rosiamontana.org

"Guvernul a anunţat că nu va depune la Paris dosarul de candidatură a Roşiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniului Mondial. În cea mai recentă declaraţie de presă susţinută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, acesta a menţionat arbitrajul internaţional ca principal motiv al neasumării guvernamentale.

La nivel declarativ actualul premier Dacian Cioloş a susţinut în repetate rânduri nevoia recunoaşterii internaţionale a valorii universale a sitului Roşia Montană. Acesta a declarat că va realiza toate etapele necesare în acest sens, creând o aşteptare legitimă în rândul opiniei publice privind o dezvoltare sănătoasă a munţilor Apuseni. În ciuda faptului că dosarul de candidatură a fost finalizat de la începutul lunii decembrie, cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului său, Premierul Dacian Cioloş şi-a schimbat diametral poziţia punând interesele industriei miniere mai presus de interesul public.

Arbitrajul internaţional declanşat de Gabriel Resources împotriva României a fost folosit de industria minieră pentru a determina actuala decizie. Potrivit analizei juridice a avocatului specializat în drept internaţional, Laurens Ankersmit, „procesul de includere a Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial nu poate fi blocat datorită pretenţiilor formulate de Gabriel Resources în arbitrajul internaţional deschis împotriva Statului Român. Tratalele bilaterale de investiţii semnate de România cu Marea Britanie şi Canada nu conferă investitorilor niciun control asupra unor asemenea nominalizări”.

În calitatea sa de stat suveran, România este pe deplin îndreptăţită prin aceste tratate să ia măsuri rezonabile, previzibile şi nediscriminatorii de interes public cum este nominalizarea Roşiei Montane pentru UNESCO. Dovezi ştiinţifice incontestabile atestă faptul că Roşia Montană găzduieşte cea mai complexă şi extinsă reţea de galerii miniere romane vreodată cercetată. Prin urmare nominalizarea sa este o acţiune guvernamentală pe deplin întemeiată şi necesară pentru protejarea unui interes public superior.

“Dosarul de nominalizare a Roşiei Montane la UNESCO nu a venit ca răspuns din partea Statului român la procesul de arbitraj intentat de Gabriel Resources sau ca o măsură de reprimare luată de Statul român la adresa proiectului investiţional al companiei Gabriel Resources. Proiectul Gabriel Resources e demult îngropat de propriile ilegalităţi şi defecte şi nu e ca şi când ar mai avea nevoie de o ultimă barieră în calea materializării sale. Decizia de includere a Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondiale nu este luată în mod unilateral de statul proponent, ci va fi luată de organele în drept ale UNESCO şi strict în temeiul Convenţiei Patrimoniului Mondial. Prin urmare a invoca faptul că depunerea dosarului de nominalizare ar periclita poziţia Statului român în procesul de arbitraj nu numai că nu are niciun temei legal, dar este un mecanism făţarnic de fugă de răspundere şi o sfidare a eforturilor a zeci de specialişti şi mii de cetăţeni care au solicitat prin petiţii şi în stradă acest angajament guvernamental”, a declarat Ştefania Simion, coordonatorul juridic Alburnus Maior.

„Pentru toţi cei ce credem în Roşia Montană, pentru toţi cei care am luptat mai bine de cincisprezece ani pentru salvarea ei, mandatul lui Dacian Cioloş va rămâne de tristă amintire, a unui premier care şi-a încălcat cuvântul dat, care a ignorat expertiza specialiştilor şi a cedat lobby-ului corporaţiilor. Dacă prezentul guvern a fost şantajat cu succes de industrie, ce urmează privind arbitrajul internaţional va fi vai şi mai amar. Lupta se câştigă oricum la Roşia Montană prin noi localnicii care ţinem munţii în loc” a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior."

Reamintim că joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat că angajamentul premierului Cioloş pentru Roşia Montană rămâne ferm, însă nu va semna pentru depunerea dosarului vizând înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO,.

"În ceea ce priveşte dosarul Roşia Montană, statul român se află într-un litigiu (litigiul cu Gabriel Resources n.r.). Din această cauză, premierul Cioloş ar putea semna un act pentru depunerea dosarului la UNESCO doar după o procedură formală prin decizia întregului Guvern. Din păcate, un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea să facă acest lucru", a precizat Iolu, la finalul şedinţei Executivului.

Potrivit lui Iolu, dosarul Roşia Montană a fost definitivat abia pe 9 decembrie iar o asumare în Guvern printr-o decizie comună se poate face doar printr-un memorandum care nu mai poate fi adoptat pentru că puterile acestui Guvern au fost limitate după alegeri. Practic, pentru ca Cioloş să îşi asume o semnătură pentru depunerea dosarului, având în vedere că România este în litigiu cu Gabriel Resources, era nevoie de avizul tuturor ministerelor, ori premierul nu l-a avut.

Liviu Iolu a reamintit în alocuţiunea sa şi faptul că în mandatul lui Cioloş "a fost operaţionalizată o unitate de asistenţă tehnică pentru Roşia Montană cu scopul de a ajuta la o dezvoltare durabilă a zonei, cu fonduri europene şi naţionale" şi că acelaşi Guvern Cioloş a transmis către Parlament o propunere de moratoriu pentru 10 ani în privinţa exploatărilor cu cianuri. Aceste lucruri nu încălzesc însă societatea civilă, căci, potrivit Ministerului Culturii, termenul limită pentru depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO era data de 1 februarie, iar la conducerea ţării urmează să vină un guvern PSD, partid care a sprijinit din răsputeri proiectul mineritului cu cianuri în Apuseni.