Alegeri cu năbădăi în USR. Nicuşor Dan: Apropierea Congresului începe să ne ia minţile!

Nicuşor Dan cataloghează drept "neadevăr", acuzaţia conform căreia conducerea USR refuză o dezbatere asupra viitorului partidului.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)

Din păcate, apropierea Congresului USR începe să ne ia uşor minţile, scrie, pe Facebook, liderul USR Nicuşor Dan, comentând recentele luări de poziţie ale unora dintre colegii săi în prag de Congres la care se va alege conducerea partidului.

"Postarea de ieri a lui Tudor Benga, preluată de Hotnews, şi declaraţii recente ale lui Cristian Ghinea, afirmă că actuala conducere a USR refuză o dezbatere asupra viitorului partidului. Această afirmaţie este, din păcate, un neadevăr", scrie, pe Facebook, Nicuşor Dan, la scurtă vreme după ce deputatul USR de Braşov Tudor Benga a susţinut că "părţi" din conducerea partidului "se tem de deschidere şi de competiţie". Concret, Benga acuză că liderii partidului nu dau niciun semn că ar fi interesaţi să aibă discuţii serioase pe tema documentului programatic lansat de el, Cristian Ghinea şi Claudiu Prisnel. Documentul la care se referă Benga conţine "un set de principii şi proiecte despre ce ar trebui să fie USR."

În replică, Nicuşor Dan declară că "un calendar clar de pregătire a Congresului a fost stabilit în şedinţa preşedinţilor de filiale judeţene din 11 februarie. În teleconferinţa cu preşedinţii filialelor judeţene din 28 februarie au fost anunţaţi responsabilii care să colecteze propunerile de la TOTI membrii asupra Statutului.

Până în 10 aprilie aceşti responsabili au sistematizat propunerile primite de la membri. În 22 aprilie comisia de jurişti va prezenta sinteza naţională către preşedinţii filialelor judeţene, care vor agrea asupra chestiunilor fundamentale pentru care există puncte de vedere diferite, acestea urmând să fie tranşante de Congres. Tot în 22 aprilie se va discuta despre alte documente care să fie eventual aprobate de Congres în afara Statutului.

Tudor şi Cristi ştiau aceste lucruri când au făcut declaraţiile publice. Dezbaterea internă chiar are loc.

Campania internă este legitimă, dar nu e în regulă când se bazează pe informaţii false transmise în spaţiul public. Să dezbatem, dar să nu ne minţim între noi", scrie, pe Facebook Nicuşor Dan.

Reamintim că, la rândul său, Cristian Ghinea a "avertizat" că va candida la şefia USR dacă Nicuşor Dan nu va da undă verde unor reforme interne care să permită inclusiv venirea lui Dacian Cioloş în USR. Mai multe informaţii, aici

Reacţia lui Tudor Benga

În replică la declaraţiile lui Nicuşor Dan, Tudor Benga vorbeşte despre o falie de încredere, susţinând că este regretabil că Nicuşor Dan îl acuză de minciună.

"Este regretabil ca Nicusor alege sa răspundă problemei ridicate de mine acuzandu-ma de minciună şi arzând punţi de comunicare. Da, întâlnirea şi calendarul la care face el referire sunt reale şi erau cunoscute. Dar nu asta e problema, iar eu încerc de aproape o luna, exclusiv în interiorul partidului şi inclusiv în discuţie unu la unu cu el, sa fac conducerea sa înţeleagă ca problema e mult mai larga.

Avem o întâlnire programată dar absolut nici un set de reguli ale jocului acceptate cu mai puţin de o luna înainte de congres. Nu ştim clar structura de conducere şi cu câte locuri în părţile ei componente, nu ştim mai nimic din ce vom supune la vot si ce sistem de vot vom folosi, nu ştim în baza cărei variante de statut vom organiza propriu-zis congresul. Şi toate astea în contextul unei falii evidente de încredere. Fără un minim de încredere restabilit printr-o înţelegere de principiu asupra regulilor jocului, riscam sa ne trezim într-un congres complet confruntational, în care fiecare dintre sutele de amendamente la statut sa devină o bătălie. Asta e problema structurală şi pe ea acuz eu lipsa de dezbatere.

Am zis-o şi ieri şi o repet: nu am vreo miză personala în jocul ăsta. Nu caut funcţii şi nu intenţionez sa candidez. Şi nici nu intenţionez sa escaladez discuţia asta public mai departe de atât. Dar mi-e teamă că ne îndreptăm ca somnambulii spre un congres din care, în loc sa ieşim coerenţi şi întăriţi, sa ieşim divizaţi şi dezorientaţi. Iar pentru a evita scenariul ăsta ne va trebui mai mult decât discuţia cu preşedinţii de filiale din 22.", scrie Benga pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne