Alergia alimentară la copii: murdăria contribuie la menţinerea sănătăţii

.
. (Photos.com)
Epoch Times România
12.06.2012

Copiii din mediul urban suferă mai des de astm, eczeme şi rinită alergică în comparaţie cu copiii din mediul rural. În prezent, oamenii de ştiinţă au demonstrat că copiii din oraşele mari dezvoltă mai frecvent şi alergii alimentare.

Cel mai cunoscut şi periculos alergen în cazul copiilor sunt arahidele. Imediat după consumul acestora, micuţilor ce suferă de alergii, începe brusc să li se întrerupă respiraţia, le apare greaţa, le apar pete roşii pe piele şi li se accelerează pulsul. În cel mai grav caz, se manifestă aşa-numitul şoc anafilactic, care este cauzat de alergia alimentară. În decursul câtorva minute organele interne încetează să funcţioneze, în rezultatul cărora poate surveni decesul. Astfel de reacţii sunt extrem de rare, totuşi, unii părinţii sunt îngrijoraţi privitor la un eventual pericol de dezvoltare a acestei afecţiuni în cazul copiilor lor.

O echipă de cercetare, condusă de Ruhi Gupta, un medic pediatru de la Universitatea Nord-Vest din Chicago, a publicat în revista ”Clinical Pediatrics”, un raport privind rezultatele unor investigaţii recente în domeniul respectiv. Rezultatele studiilor arată că copiii care trăiesc în oraşe dezvoltă mai frecvent hipersensibilitate la anumite produse, decât cei ce locuiesc în zonele rurale. Medicii au analizat informaţiile medicale pentru 40.000 de copii şi adolescenţi din diferite regiuni cu vârsta de până la 18 ani.

S-a constatat, că în oraşe circa 9,8% din copii sunt alergici la anumite alimente, iar în mediul rural - doar 6,2%. Diferenţa a fost şi mai evidentă în cazul reacţiei alergice la arahide: 2,8% - pentru copiii din oraşe şi doar 1,3% - în cazul copiilor din zonele rurale. În ceea ce priveşte fructele de mare, cifrele respective au fost: 2,4% la copiii orăşeni şi doar 0,8% la copiii din mediul rural.

Este necesar de menţionat că în ceea ce priveşte reacţiile alergice la lapte şi soia, nu au existat diferenţe dintre copiii urbani şi cei de la ţară. Datele obţinute au fost identice în ambele cazuri. În plus, în 40% din cazuri de reacţii alergice, copiii manifestau complicaţii grave sau periculoase pentru viaţă.

Rezultatele obţinute nu i-au surprins pe medicii. "Acest studiu confirmă cele descoperite anterior de către alţi oameni de ştiinţă, - a declarat Berthold Kolettsko, medic şef al Spitalului Hauner de Copii, de pe lângă Universitatea din München. - Atât în spitalele rurale, cât şi cele urbane, sunt cunoscute cazuri de hipersensibilitate, cum ar fi astmul, rinită alergică, eczeme sau conjunctivită. Dar care este, totuşi, cauza apariţiei lor?"

Doctorul Kolettsko consideră că există diferite modele care ar putea explica acest lucru. Cercetătorii au colectat dovezi, potrivit cărora praful de pe străzile orăşelelor mari inhibă sistemul imunitar. Din motive încă necunoscute, alergia este mai frecvent întâlnită în familiile cu statut socio-economic ridicat şi mai puţin frecvent, în familiile cu mulţi copii. O altă ipoteză susţine că sistemul imunitar al copilului "se antrenează" (se căleşte), ori de câte ori interacţionează cu animalele domestice şi vine în contact cu diverse bacterii necunoscute pentru organismul copilului. Sau, cu alte cuvinte, murdăria îi face pe copii mai puţin sensibili la alergii şi, prin urmare, mai sănătoşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor