Alertă pentru radiodifuzorii independenţi din Taiwan

Staţia electrică Radio Taiwan International (RTI) din Tianma are 20 de antene, fiecare de 75 de metri, ce formează un cerc. Zona sa de acoperire este cea mai mare din lume. RTI are de gând să-şi închidă staţiile sale şi să încheie contractele cu Sound of Hope Radio şi Radio Free Asia, care difuzează de ştiri necenzurate pe continent (Li Yuan/The Epoch Times)
Epoch
25.04.2013

Libertatea mass media din Taiwan este din nou atacată de partidul comunist chinez, acest fapt reflectându-se în grava decizie a Radio Taiwan Internaţional (RTI) de a-şi demonta două dintre staţii. Printre clienţii RTI care îşi vor pierde contractele sunt Sound of Hope Radio şi Radio Free Asia, care au jucat un rol important în difuzarea de ştiri necenzurate pe continent.

La începutul acestei luni, cel mai mare client al RTI, postul de radio Sound of Hope (SOH), a fost notificat că staţia Huwei din districtul Yunlin va fi desfiinţată începând cu 1 iunie 2013. Cele opt antene radio orientate către China vor fi demontate înainte de termen şi transmisiile radio vor fi oprite la sfârşitul lunii mai.

Tainan, o altă staţie RTI din Tianma, va fi, de asemenea, desfiinţată în câteva luni", potrivit unei surse din interior.

Acest lucru a provocat o mare îngrijorare la sediul SOH din California. SOH lucrează cu RTI de peste nouă ani, folosind spectrul de unde scurte al RTI pentru a difuza în China continentală programe independente de ştiri.

Potrivit informaţiilor din interior, directorii de la nivel înalt ai RTI au vizitat China continentală la sfârşitul lunii februarie. Curând după aceea, RTI şi-a anunţat intenţia de a da jos cele două staţii.

După eliminarea staţiilor, RTI va rezilia contractele clienţilor săi radiodifuzori şi va renunţa, de asemenea, la propriile transmisii prin unde scurte urmând să dezvolte, în schimb, o platformă mobilă şi transmisiuni radio pe internet, a precizat o sursă.

Zeng (Allen) Yong, preşedintele SOH, a declarat pentru The Epoch Times că s-a dus de urgenţă în Taiwan deoarece era foarte preocupat de decizia RTI de a rezilia contractele cu principalii săi clienţi în numele consolidării staţiilor de transformare şi de a opri eventual transmisiile pe unde scurte înspre China, ceea ce ar sluji eminamente intereselor Partidului Comunist Chinez de a sufoca complet sub cenzură presa de pe continent.

SOH cu 50%. Această mişcare a alertat Parlamentul European şi Congresul SUA. Congresmenii americani au vorbit în public despre această problemă, forţând guvernul taiwanez să intervină. Un rol important l-a avut şi presiunea exercitată de mass-media din Taiwan, RTI fiind astfel obligat să renunţe la planul de reducere a transmisiilor SOH.

"Sperăm ca această problemă nu este o reiterare a anului 2009", a declarat Zeng. "Republica Populară Chineză este o ţară liberă şi democratică. Transmisiile radio independente joacă un rol important în aducerea de informaţii reale cetătenilor chinezi. Ar trebui să fie protejate şi încurajate, nu suprimate şi eradicate".

Zeng a făcut apel la Preşedintele Taiwan-ului, Ma Ying-jeou, cerându-i să acorde atenţie acestei probleme, spunând că Radio SOH, Free Asia şi alte posturi radio independente au jucat un rol pozitiv difuzând informaţii adevarate pentru cetăţenii chinezi. Cele doua staţii radio pe care RTI le va desfiinţa, par sa fie oferite literlamente pe tavă Partidului Comunist Chinez, ca moneda de schimb în cine ştie ce târg politic obscur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor