Aliaţii SUA îi cer lui Trump să nu abandoneze Acordul de la Paris

Preşedintele american Donald Trump a declarat că va anunţa pe 1 iunie dacă SUA va rămâne în acordul global pentru schimbarea climatului. Lideri din întreaga lume i-au cerut să nu se retragă din acordul semnat la Paris.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Surse din Washington au declarat, miercuri, că preşedintele american va retrage probabil SUA din Acordul de la Paris, semnat în 2015, de 195 de naţiuni. Mişcarea va tensiona şi mai mult relaţiile dintre Statele Unite şi mulţi dintre aliaţii săi. În plus, în urma unei eventuale retrageri, SUA va intra într-un club „select” cu Siria şi Nicaragua ca fiind singurele naţiuni ale lumii care nu participă la acord.

Liderii europeni au depus mari eforturi pentru a-l convinge pe Donald Trump în ultimul minut să nu se retragă din acord, dar acesta a precizat că opozanţii acordului din Partidul Republican şi industriile americane precum cea a cărbunelui, petrolului şi energiei electrice au făcut presiuni pentru a abandona acordul.

În timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut, Trump a criticat sever acordul şi a numit încălzirea globală drept o “farsă”.

Acest acord reprezintă primul acord global cu caracter obligatoriu în lupta împotriva schimbării climatului. Practic, fiecare naţiune s-a angajat în mod voluntar să adopte măsuri pentru a reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră.

În timpul administraţiei fostului preşedinte Barack Obama, SUA s-a angajat ca, până în 2025, să îşi reducă emisiile cu 26 până la 28% faţă de nivelul înregistrat în 2005.

În Berlin, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că aliaţii europeni au încercat din greu, în timpul summitului G7 din Sicilia din weekendul trecut, să îl convingă pe Trump să rămână în acord.

Juncker a precizat că retragerea Statelor Unite din acord nu va fi uşoară şi va dura câţiva ani. “Americanii nu pot, pur şi simplu, să se retragă din acordul pentru protejarea climatului. Trump crede acest lucru deoarece nu cunoaşte detaliile”.

Juncker a mai precizat că liderii G7 au încercat “să îi explice lui Trump acest lucru în cei mai simpli termeni”, adăugând că “se pare că această încercare a eşuat”.

Trump va anunţa decizia sa cu privire la Acordul de la Paris în condiţiile în care cancelarul german Angela Merkel a declarat după summitul G7 că Germania nu se mai poate bizui pe SUA şi Marea Britanie şi că Europa va trebui să se bazeze pe propriile sale puteri, indicând o potenţială extindere a relaţiilor cu Franţa.

De asemenea, cel mai mare rival al cancelarului Merkel în alegerile germane din acest an, social democratul Martin Schulz, l-a acuzat pe Donald Trump că distruge valorile occidentale şi că subminează cooperarea internaţională.

Discutând cu reporterii în Berlin, Schulz, citat de Reuters, a afirmat că Trump este “distrugătorul tuturor valorilor occidentale”, adăugând că preşedintele american subminează cooperarea paşnică a naţiunilor, care are la bază respectul şi toleranţa reciprocă. “Trebuie să se stea în calea unui astfel de bărbat ce deţine ideologia sa a reînarmării”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe