Alpinism: Ministrul Bănicioiu i-a felicitat pe românii care au escaladat vârful Nanga Parbat din Himalaya

Alpiniştii români au cucerit vârful Nanga Parbat din Himalaya.
Alpiniştii români au cucerit vârful Nanga Parbat din Himalaya. (Radioromania)
Epoch Times România
30.07.2013

Nicolae Bănicioiu, Ministerului Tineretului şi Sportului, i-a felicitat marţi pe alpiniştii care au reuşit să escaladeze, în premieră românească, vârful Nanga Parbat (81.26 m) din Himalaya.

"Este o bucurie extraordinară faptul că aţi avut această reuşită. Vă felicit oficial pentru succesul dumneavoastră. Este o performanţă valoroasă pentru alpinismul din ţara noastră, dar şi pentru alpinismul internaţional. Statul român putea să facă mai mult. MTS nu s-a implicat financiar, dar anul viitor vom încerca să alocăm fonduri pentru asemenea proiecte. Semnificativ este că s-au făcut paşi importanţi în domeniul alpinismului", a spus Nicolae Bănicioiu.

Echipa alpiniştilor a fost formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, însoţită de managerul proiectului, Eugen Popescu, şi de Paul Popescu, manager pentru relaţia cu mass-media.

Eugen Popescu a precizat: "Este o performanţă fără precedent pentru alpinismul românesc. Am avut cea mai grea rută pentru a ajunge în vârf". Eugen Popescu a mulţumit Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Afacerilor Externe pentru susţinerea expediţiei.

Aurel Sălăşan a spus la rândul său: "Eu sunt cel mai tânăr membru al expediţiei din Himalaya. Pentru mine a fost un o experienţă aparte, fiind primul optmiar pe care l-am cucerit".

Marius Gane a declarat: "Momentul cel mai dificil pentru noi a fost la coborâre, eram deja obosiţi, iar vremea s-a înrăutăţit vizibil".

În data de 19 iulie a.c., echipa temerarilor alpinişti români a reuşit în premieră naţională să escaladeze vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell. Primii patru membri ai echipei au înfipt steagul românesc pe Nanga Parbat fără să folosească măşti de oxigen, iar cel de al cincilea membru al echipei - Bruno Adamcsek - a fost nevoit să se oprească la 7.300 m, din motive medicale. Cucerirea celui de-al nouălea optmiar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din Bucureşti spre Pakistan.

Nanga Parbat, numit şi "Muntele destinului", este situat în partea vestică a lanţului Himalaya, în Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpiniştii români, este cea mai dificilă rută de escaladare a vârfului Nanga Parbat, cu particularitatea că de la tabăra de bază până în vârf este o diferenţă de peste 4.000 de metri. Dintre cei 200 de alpinişti care au atins acest vârf de-a lungul timpului, mai puţin de 20 au ales să urce pe acest spectaculos versant.

Alte două expediţii româneşti anterioare au încercat ascensiunea pe acest versant, însă niciuna dintre ele nu a reuşit să atingă vârful până la echipa condusă de Zsolt Török.

Având ca obiectiv principal ascensiunea unei echipe formată în întregime din alpinişti români pe Nanga Parbat, expediţia care s-a încheiat sâmbătă, 20 iulie 2013, reprezintă o performanţă de maximă importanţă pentru România şi un prim pas pentru reintegrarea acesteia printre ţările cu tradiţie în alpinism. Acest proiect a reunit, într-o singură echipă, alpinişti cu performanţe şi experienţă bogată în expediţii la mari altitudini şi a creat o legătură între generaţii diferite de alpinişti români.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor