Alt schelet din dulapul lui Hillary Clinton: banii "prietenilor" chinezi

Au apărut chinezii cu valize cu bani, aceeaşi ca pe vremea celei de-a doua campanii prezidenţiale a lui Bill Clinton
Ng Lap Seng (st), Bill Clinton şi Hillary Clinton.
Ng Lap Seng (st), Bill Clinton şi Hillary Clinton. (Captură Foto)

Un miliardar chinez, vizat de un scandal care trenează de 20 de ani - iscat de primirea de donaţii străine de către clanul Clinton - este chemat să răspundă întrebărilor Congresului SUA în legătură cu rolul său în cadrul traficului de influenţă care a marcat clanul Clinton din anii 1990.

Comitetul de Monitorizare din cadrul Camerei Reprezentanţilor a declarat pentru Daily Mail Online că doreşte un interviu cu Ng Lap Seng, 68 de ani, care a evitat investigatorii congresionali timp de mai mulţi ani.

Acum, bărbatul, conectat cu niveluri înalte din ierarhia de Partid a Chinei, a reapărut în Statele Unite şi este reţinut în New York, fiind acuzat de tentativa de mituire a unui oficial ONU.

Un grup de campanie chiar sugerează că Congresul SUA să îi acorde imunitate în faţa acuzaţiilor în schimbul mărturiei sale. Ng, un om de afaceri din Macao, a fost acuzat de direcţionarea a peste un milion de dolari în donaţii străine, ilegale, pentru susţinerea campaniei de realegere a lui Bill Clinton în 1996.

Finanţarea chinezilor folosea inclusiv adrese din Chinatown, a căror locatari donau sute şi mii de dolari. O anchetă a descoperit că la adresale respective locuiau chinezi, deseori aflaţi legal în SUA, care nu vorbeau o boabă de engleză.

La momentul respectiv, Ng a refuzat să vină în SUA pentru a coopera cu investigatorii congresionali care anchetau cazul, stârnind un scandal de proporţii naţionale şi generând suspiciuni cu privire la influenţarea alegerilor prezidenţiale americane de către Partidul Comunist Chinez.

Conform investigatorilor congresionali, Ng a spălat donaţiile ilegale pentru campanie printr-un asociat apropiat al lui Clinton din Arkansas, numit Charlie Trie, în timpul alegerilor din 1996.

Trie, care a trimis donaţiile la Comitetul Naţional Democrat şi către fondul lui Clinton pentru cheltuieli judiciare, a pledat vinovat în 1999 pentru încălcarea legilor de finanţare a campaniei.

Comitetul de Monitorizare a declarat că va folosi oportunitatea pentru a-l întreba în cele din urmă pe Ng în legătură cu schema de donaţii străine. Ng se află acum în detenţie într-un apartament din Manhattan, a cărui valoare se ridică la 3 milioane de dolari, unde îşi aşteaptă procesul pentru acuzaţii separate de tentativă de mituire a unui înalt oficial ONU.

La acea vreme, fostul senator republican Fred Thompson, care conducea Comitetul, citat de Washington Post, a declarat că a descoperit faptul că guvernul comunist chinez era implicat într-un plan de a vărsa ilegal bani în campaniile politice americane pentru a submina procesul electoral.

Avocatul lui Ng, Hugh Hu Mo, care a reprezentat de asemenea entităţi guvernamentale chineze, a declarat că se opune tuturor eforturilor Congresului de a-i interoga clientul.

Comitetul de Monitorizare ar putea ocoli această situaţie prin emiterea unei citaţii prin care să îi ceară lui Ng să depună mărturie.

Momentul ales ar putea fi o lovitură pentru campania a lui Hillary Clinton, care a obţinut în urmă cu câteva zile nominalizarea în tabăra democrată pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă.

Fundaţia Clinton a fost examinată anterior pentru acceptarea a câteva milioane de dolari din partea unor guverne străine în perioada în care Hillary Clinton ocupa funcţia de secretar de stat.

Mişcarea Comitetului de Monitorizare are loc în urma unei scrisori trimise de grupul de monitorizare Citizens United, care a cerut avocatului lui Ng să îl pună pe acesta la dispoziţia Congresului pentru interogare.