Ambasada nord-coreeană din Madrid compromisă de activişti. Materialele furate oferite FBI-ului

Un grup de activişti se pare că ar fi pătruns luna trecută în ambasada nord-coreeană din Madrid şi i-ar fi cerut unui delegat să dezerteze. Guvernul SUA a negat implicarea în incident, care a avut loc cu puţin timp înaintea summitului Trump-Kim din Vietnam.
O maşină a Poliţiei Naţionale spaniole este văzută în faţa Ambasadei Coreei de Nord din Madrid
O maşină a Poliţiei Naţionale spaniole este văzută în faţa Ambasadei Coreei de Nord din Madrid (Screenshot)

Un grup de dizidenţi nord-coreeni a năvălit luna trecută în Ambasada Coreei de Nord din Madrid şi a oferit FBI-ului materiale furate de acolo, a declarat o instanţă spaniolă, potrivit Deutsche Welle.

Liderul presupusei „trupe de comando”, cetăţeanul mexican Adrian Hong Chang, a contactat „FBI-ul, în New York, la cinci zile după asalt, pentru a preda informaţii legate de incidentul de la ambasadă şi materialul audiovizual obţinut [de acolo]”, a precizat marţi Curtea Naţională a Spaniei.

Chang a condus o „organizaţie criminală” care s-a autoidentificat drept o „mişcare a drepturilor omului pentru eliberarea Coreei de Nord”, a declarat judecătorul José de la Mata într-un raport scris, după ce a ridicat un ordin de menţinere a discreţiei în privinţa cazului.

Raid misterios

Grupul de activişti se pare că a pătruns ilegal în Ambasada nord-coreeană în 22 februarie, i-a încătuşat pe angajaţi şi le-a pus căluş în gură, şi apoi a confiscat o serie de calculatoare, hard disk-uri şi alte documente.

De asemenea, activiştii i-au cerut ataşatului comercial al Ambasadei, So Yun-sok, să dezerteze, a susţinut judecătorul José de la Mata, adăugând că, aparent, oficialului i s-a pus căluş în gură după ce a refuzat să se conformeze.

A doua zi, Chang a zburat în SUA şi a oferit investigatorilor FBI documente nespecificate, a precizat instanţa, fără să elaboreze dacă biroul a acceptat materialul.

Dizidenţii îşi asumă răspunderea

De la Mata a declarat că autorităţile spaniole investighează cetăţeni americani, mexicani şi sud-coreeni pentru jaf, lansare de ameninţări şi vătămare corporală.

Spania a emis mandate de arestare internaţionale pentru Chang şi unul dintre complicii săi, conform agenţiei de ştiri AP.

Cheollima Civil Defense, un grup de dizidenţi nord-coreeni, şi-a asumat marţi răspunderea pentru incursiune, însă a negat că ar fi desfăşurat un atac.

SUA neagă implicarea

Incidentul a avut loc cu doar câteva zile înaintea celui de-al doilea summit dintre preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, desfăşurat în perioada 27-28 februarie în Hanoi, Vietnam.

Momentul incursiunii în Ambasadă a alimentat speculaţiile că grupul ar fi încercat să obţină informaţii privind fostul ambasador nord-coreean în Spania. Kim Hyok-chol a devenit negociatorul nuclear şef al Coreei de Nord în discuţiile cu SUA după ce a fost expulzat în calitate de ambasador în septembrie 2017.

Întrebat în legătură cu oferta lui Chang, FBI a precizat că nu comentează niciodată o investigaţie şi că se bucură de o „relaţie de colaborare puternică cu partenerii spanioli”.

Departamentul de Stat al SUA a negat că Washingtonul ar fi fost implicat în incidentul din Madrid. „Guvernul Statelor Unite nu a avut nimic de a face cu această situaţie”, a susţinut un purtător de cuvânt.

Coreea de Nord nu a comentat încă incidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe