Ambasada Ucrainei la Bucureşti: "Prin acţiunile sale Rusia implică întreg mapamondul în război"

Teofil Bauer,  Ambasadorul Republicii Ucraina
Teofil Bauer, Ambasadorul Republicii Ucraina (Epoch Times România)

Evoluţia situaţiei din estul Ucrainei provoacă îngrijorări. Azi, în timpul unei conferinţe de presă la Reuniunea anuală a Diplomaţiei Româneşti, ministrul de Externe, Titus Corlăţean a luat o poziţie dură faţă de escaladarea conflictului de către Moscova.

Partea ucraineană consideră această acţiune o agresiune făţişă, se arată în comunicatul de presă remis Epoch Times de Ambasada Ucrainei la Bucureşti.

Redăm mai jos comunicatul integral:

"Ieri noapte unităţile armate ale Federaţiei Ruse au ocupat oraşul ucrainean Novoazovsc şi un şir de alte localităţi ale Ucrainei. Peste 10 mii de locuitori paşnici ai acestor localităţi au devenit ostatici ai ocupanţilor ruşi. Faţă de cetăţenii ucraineni se exercită presiuni psihologice, ei fiind ameninţaţi cu represiuni fizice.

Prin acţiunile sale în ajunul summite-lor UE şi NATO, Rusia demonstrează dispreţ faţă de dreptul internaţional, aruncând o provocare întregii lumi democratice şi ruinând ordinea mondială existentă.

Ca urmare a intervenţiei unităţilor armate ale Federaţiei Ruse în Ucraina, s-a creat o nouă situaţie. Realmente, aceasta prezintă un nou pas în realizarea strategiei Kremlinului – război fără proclamarea războiului, dezechilibrarea Ucrainei, jocul pe marginea slăbiciunilor Occidentului.

Este evident faptul că încercările de a soluţiona problema prin implorarea Kremlinului, înmulţite cu sancţiuni, nu au dat rezultate. Agresorul îşi croieşte drum, neluând în consideraţie pierderile economice şi politice. El este conştient de faptul că sancţiunile sunt temporare, iar zonele de influenţă cucerite prezintă un fenomen durabil.

Reieşind din aceasta, agresorul intră într-un joc îndelungat, conştientizând slăbiciunea Occidentului şi starea complicată a economiei Ucrainei. Astfel, minimum, se contează pe crearea unui nou status-quo, iar maximum – pe dezechilibrarea economiei şi sistemului financiar mondial.

Ucraina a devenit de-facto o arenă de război deschis între Vest şi Est

Prin acţiunile sale Rusia implică întreg mapamond-ul în război.

Ucraina de-facto deja a devenit o arenă de război între Vest şi Est – război pe care Vestul încearcă să-l evite, iar Rusia – îl doreşte. Ucraina deja poartă acest război, iar Vestul continuă să ignore realitatea.

Rusia speră că UE şi NATO din nou nu vor reacţiona la invazia militară, limitându-se doar la exprimarea îngrijorării. Rusia încearcă să demonstreze întregii lumi incapacitatea puterilor mondiale de a reacţiona la acţiunile ei sfidătoare şi să scoată în evidenţă eşecul intenţiilor Vestului de a construi un sistem eficace de securitate.

Europa nu este în pragul unei opţiuni tactice, ci în faţa unei alegeri strategice. Europa este în pragul unui război de anvergură, în comparaţie cu care evenimentele din Balcani şi Cecenia vor părea o joacă copilărească. Avem de a face cu o putere nucleară care nu ţine cont de alţi actori internaţionali şi nici de dreptul internaţional. Dacă Vestul şi Europa doresc să evite această perspectivă, ele trebuie să reacţioneze acum.

Ucraina va lua toate măsurile pentu a-şi realiza dreptul legitim la autoapărare în conformitate cu art. 51 din Statutul ONU.

Solicităm comunităţii democratice internaţionale, NATO şi UE să acorde Ucrainei un sprijin real pentu a contracara agresiunea rusă", se mai arată în comunicatul de presă al Ambasadei Ucrainei.