Ambasadorul Rusiei, acuzat de USR că încearcă să denatureze semnificaţia protestelor

"Intervenţiile publice ale reprezentantului unui regim autocrat vin în sprijinul unui Guvern care şi-a început abuziv mandatul, în defavoarea statului de drept", şi-au exprimat indignarea parlamentarii USR, membri ai comisiilor de politică externă.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Afirmaţiile ambasadorului Rusiei la Bucureşti referitoare la protestele declanşate de Guvernul Grindeanu, care a considerat oportun să adopte noaptea, într-un mod lipsit de transparenţă, controversatele "ordonanţe-elefant", precum şi la prestaţia fostului Guvern Cioloş, au stârnit nemulţumirea parlamentarii USR Cristian Ghinea, Matei Dobrovie, Dan Barna şi Radu Mihail, membri ai comisiilor de politică externă.

Vă prezentăm mai jos poziţia USR:

"Considerăm că afirmaţiile şi comentariile făcute de Excelenţa Sa Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, în interviul acordat publicaţiei Adevărul, sunt neavenite. Condamnăm tentativele ambasadorului Federaţiei Ruse de a minimaliza şi de a denatura semnificaţia celor mai mari proteste înregistrate după revoluţia din 1989, prin care societatea românească a transmis un mesaj clar guvernului PSD/ALDE, şi anume că românii nu mai sunt dispuşi să accepte actul de guvernare sub forma furtului generalizat.

Domnia Sa şi-a exprimat speranţa că ”societatea românească va fi suficient de matură să iasă din impasul creat de această problemă minoră de a declara sau nu o amnistie”. Ambasadorul Federaţiei Ruse, ne anunţă că în ţara sa „au fost două momente când preşedintele Putin a dezincriminat câteva fapte penale cu caracter minor. Au fost mai mult infracţiuni cu caracter economic”. Rusia de astăzi nu este din păcate şi nu poate fi considerată, în niciun fel, un model pentru democraţie. USR respinge o asemenea atitudine de girare a corupţiei şi îşi reafirmă angajamentul ferm faţă de o Românie europeană, în care statul de drept funcţionează, nimeni nu este mai presus de lege, iar actele de corupţie sunt pedepsite.

Ambasadorul Kuzmin a exprimat, de asemenea, opinia că guvernul anterior al României nu a făcut nimic. Această afirmaţie este cel puţin o dovadă de lipsă acută de informare şi suntem bucuroşi să îi punem la dispoziţie o copie după raportul de activitate al guvernului Dacian Cioloş. Intervenţiile publice ale reprezentantului unui regim autocrat care îngrădeşte dreptul de expresie şi dreptul la adunări publice, hărţuieşte dizidenţii şi opoziţia publică, vin în sprijinul unui guvern al României care şi-a început abuziv mandatul, în defavoarea statului de drept.

USR militează pentru o Europa unită şi puternică în faţa agresiunilor regionale ale Federaţiei Ruse şi ne exprimăm solidaritatea cu opozanţii şi dizidenţii supuşi unor presiuni deosebite de către regimul de la Moscova. USR susţine ferm angajamentele asumate de statul român faţă de integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. USR susţine europenizarea Ucrainei prin reforme politice, economice şi sociale. De asemenea, susţinem de-oligarhizarea Republicii Moldova prin realizarea reformelor absolut necesare privind independenţa justiţiei, lupta anti-corupţie, însănătoşirea sectorului bancar şi investigarea fraudelor. Aceste state, ca şi România, au nevoie de bună guvernare."