Amnesty International: Starea de urgenţă din Franţa, folosită pentru suprimarea protestelor paşnice

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International susţine că Franţa a folosit starea de urgenţă prelungită în Paris pentru a bloca protestele paşnice.
Proteste violente în Paris împotriva modificării Codului Muncii, 26 mai 2016.
Proteste violente în Paris împotriva modificării Codului Muncii, 26 mai 2016. (Captură Foto)

Franţa a impus starea de urgenţă după atacul terorist din noiembrie 2015 din Paris, care a fost revendicat de grupul jihadist Statul Islamic, şi a provocat cel puţin 130 de morţi. În conformitate cu măsurile de urgenţă, un număr de adunări publice şi proteste au fost interzise. De asemenea, starea de urgenţă permite poliţiei să percheziţioneze cetăţenii fără mandate.

Potrivit unui raport publicat miercuri de grupul pentru drepturile omului, de la impunerea stării de urgenţă, aproximativ 155 de decrete au fost emise cu scopul de a interzice unele adunări publice.

De asemenea, au fost aplicate aproximativ 639 de măsuri care au urmărit să împiedice cetăţenii ţării să participe la adunări publice, în principal la proteste împotriva reformelor privind legislaţia muncii.

“Legile de urgenţă care au intenţionat să protejeze cetăţenii francezi de ameninţarea terorismului sunt folosite, în schimb, pentru a restricţiona drepturile lor de a protesta paşnic”, a declarat Marco Perolini, cercetător la Amnesty International.

“Sub masca legii de urgenţă, drepturile de a protesta au fost suspendate şi sute de activişti, ecologişti şi susţinători ai drepturilor omului au fost opriţi, în mod nejustificat, să participe la proteste”, a adăugat Perolini.

Amnesty International a mai declarat că poliţia a folosit “forţa inutil sau excesiv” împotriva manifestanţilor paşnici “care nu păreau să ameninţe ordinea publică”.

Starea de urgenţă ar urma să dureze până în 15 iulie, dar noul preşedinte francez Emmanuel Macron a declarat deja că va cere Parlamentului să prelungească măsurile până în luna noiembrie a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe