Amnesty: Rebelii sirieni ar putea fi vinovaţi de comiterea de crime de război

Un grup pentru drepturile omului a acuzat rebelii sirieni de atacarea la întâmplare a civililor. Între timp, forţele regimului sirian au blocat un convoi umanitar să pătrundă într-o suburbie a capitalei Damasc.
Oraşul sirian Alep.
Oraşul sirian Alep. (Captură Foto)

Grupurile rebele siriene susţinute de Turcia şi Arabia Saudită au desfăşurat atacuri fără discriminare asupra unui district kurd al oraşului Alep, lucru care ar putea fi considerat o crimă de război, a declarat vineri Amnesty International.

Organizaţia a arătat că facţiunile rebele din Alep “au manifestat o indiferenţă ruşinoasă pentru viaţa umană” când au atacat districtul kurd Sheikh Maqsoud, adăugând că este posibil ca rebelii să fi folosit arme chimice la începutul acestui an.

Două dintre grupurile rebele – puternicele facţiuni islamiste Ahrar al-Sham şi Armata Islamului – au reprezentanţi la discuţiile de pace intermediate de ONU în Geneva, care sunt în prezent suspendate.

Armata Islamului a publicat în luna aprilie o declaraţie în care a susţinut că un comandant a folosit o armă neautorizată asupra districtului Sheikh Maqsoud şi că va fi pedepsit pentru aceasta. Nu a fost imediat clar ce fel de armă chimică a fost folosită.

Cel puţin 83 de civili au fost ucişi de bombardamentele efectuate la întâmplare, care au avut în timpul atacurilor asupra forţelor YPG (Unitatea de Protejare a Poporului Kurd) în perioada februarie – aprilie, a susţinut Amnesty.

YPG, care este susţinut de SUA în lupta sa împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi care controlează teritoriul de-a lungul graniţei turco-siriene, a controlat în timpul războiului sirian o porţiune de teritoriu în suburbiile nordice ale oraşului Alep. Rebelii îi acuză pe kurzii sirieni că lucrează cu regimul Assad, acuzaţii pe care YPG le neagă.

Amnesty a cerut statelor din Golf şi Turciei să blocheze transferul de arme către grupurile care comit abuzuri ale drepturilor omului şi încălcări ale legii internaţionale. Turcia, care a blocat participarea kurzilor la discuţiile de pace, consideră că YPG este o organizaţie teroristă şi susţine grupurile rebele pentru a contracara ofensiva teritorială kurdă de-a lungul graniţei sale.

Rusia, Iranul şi Siria – toţi jucători majori în conflictul sirian – doresc ca facţiunile rebele Ahrar al-Sham şi Armata Islamului să fie recunoscute ca organizaţii teroriste şi excluse din orice acord de pace viitor. Alte grupuri care sunt excluse dintr-un astfel de acord sunt Statul Islamic şi Frontul al-Nusra, care este afiliat la gruparea Al-Qaeda.

Ahrar al-Sham este aliată cu Frontul al-Nusra. Acelaşi lucru este valabil pentru un alt număr de facţiuni rebele.

Totuşi, SUA doreşte ca Ahrar al-Sham, în calitate de cea mai mare facţiune rebelă din Siria, să fie integrată în discuţiile de pace şi să îşi rupă relaţiile cu al-Nusra.

Rolul Frontului al-Nusra în conflictul sirian şi alianţele sale cu mai multe facţiuni rebele au oferit regimului Assad şi Rusiei o justificare pentru bombardarea poziţiilor rebele, în ciuda unui acord de încetare a focului intermediat de Washington şi Kremlin, care s-a prăbuşit luna trecută în mijlocul unor acuzaţii reciproce de încălcare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe