Amnistia şi graţierea. Ce cred şefa Înaltei Curţi, Procurorul General şi noua conducere a CSM

Cei mai importanţi magistraţi din România nu par să fie pe aceeaşi lungime de undă cu politicienii care şi-ar dori cât mai curând o lege a amnistiei şi graţierii.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

O lege a amnistiei nu trebuie făcută pe genunchi, pentru a răspunde intereselor de moment ale unora sau altora, a declarat vineri, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, relatează News.ro.

Potrivit judecătoarei, legea amnistiei este o instituţie de drept penal, iar graţierea face parte din politica statului, dar nu trebuie adoptată oricum şi oriunde, ci în urma unor studii aprofundate, sociologice, criminologice.

"Trebuie avute în vedere mai multe circumstanţe care sunt legate de natura şi gravitatea faptelor (...) nu este o lege care trebuie adoptată pe picior, care să răspundă intereselor de moment ale unora sau altora", a subliniat Cristina Tarcea.

Şefa Curţii Supreme a mai arătat că, în cazul atacurilor media asupra magistraţilor, în cadrul CSM s-a discutat despre o modificare legislativă în sensul că "un astfel de act să fie urmat şi concretizat printr-o sancţiune".

La rândul său, procurorul general, Augustin Lazăr, a atras atenţia că legea amnistiei nu reprezintă o prioritate în acest moment.

"O lege a amnistiei cu atât mai puţin nu este o prioritate. Noi trebuie să combatem corupţia, criminalitatea organizată", a precizat şi procurorul general Augustin Lazăr.

De aceeaşi părere a fost şi noua conducere a CSM, judecătoarea Mariana Ghena şi procurorul Cristian Ban.