Analiştii avertizează: Un nou val de scurgeri de capital ar putea lovi China

Este foarte posibil ca Beijingul să fie lovit de un nou val de scurgeri de capital, conform analiştilor.
Yuani.
Yuani. (Captură Foto)

Ca urmare a faptului că s-a cumpărat un volum fără precedent de bitcoini în afara Chinei, moneda digitală chineză a fost împinsă la cel mai înalt nivel începând cu 2014.

Conform unui articol publicat de website-ul Zero Hedge, Kevin Lai, economist şef din Hong Kong la Daiwa Capital Markets, a scris că este pe cale să înceapă cea de-a doua rundă de scurgeri de capital chinez, dacă cea de-a doua jumătate a anului trecut a fost considerată ca fiind prima rundă. Experţii consideră că se va întâmpla acest lucru.

Rezervele valutare (FX) ale Chinei ar putea scădea sub 2 trilioane de dolari în aproximativ un an; este foarte probabil ca presiunea tot mai mare asupra rezervelor FX să fie subestimată, în condiţiile în care fluxurile speculative pe termen scurt sunt mult mai pregătite să dispară decât fluxurile reale.

Pe baza estimărilor, aproximativ 49% din rezervele FX ale Băncii Populare a Chinei sunt alcătuite din fluxuri care sunt speculative şi pe termen scurt.

Se estimează că declinul rezervelor FX să fie mult mai rapid în următoarele 24 de luni.

Este aşteptat un declin suplimentar cuprins între 500 miliarde de dolari şi 2,7 trilioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi un alt declin de 900 miliarde până la 1,7 trilioane de dolari până la sfârşitul anului viitor.

Dacă companiile, în special cele deţinute de stat, se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte achitarea datoriilor către creditori, guvernul central le va salva.

Planurile masive de salvare vor cere ca politica monetară a guvernului să devină mult mai agresivă, punând presiune suplimentară pe yuan.

Beijingul va trebui să permită în mod serios yuanului chinez (CNY) să alunece treptat la un nivel de echilibru.

Concluzia lui Kevin Lai: raportul USD/CNY va ajunge la 7,50 până la sfârşitul acestui an, aproximativ cu 15% mai mult decât este acum.

Goldman Sachs a avertizat că “suspendarea poziţiei temporare de care s-a bucurat China în privinţa ratei de schimb, puterea [yuanului] în faţa dolarului şi slăbiciunea faţă de partenerii comerciali vor duce la noi scurgeri de capital”.

Unii analiştii susţin că este bine să se aibă în vizor yuanul offshore: dacă vânzarea continuă în mod serios fără o intervenţie din partea Băncii Populare a Chinei, atunci evenimentele din august 2015 şi ianuarie 2016 se vor repeta mereu.

Şi, bineînţeles, bitcoin-ul. Dacă chinezii, care cunosc situaţia financiară locală mai bine decât oricine, se grăbesc să se protejeze în spatele monezii digitale pentru a evita o devalorizare iminentă, atunci răspunsul este: imprevizibilitate şi haos financiar.