Anatol Ţăranu: Problema Rusiei cu Moldova – cum s-o câştige, fără să îşi asume şi responsabilitatea financiară

Moscova îşi doreşte o creştere a influenţei în Republica Moldova cu lăsarea responsabilităţilor economice pe umerii Uniunii Europene şi a partenerilor occidentali, consideră Anatol Ţăranu. Totul se va decide la parlamentare.
Anatol Ţăranu, comentator politic
Anatol Ţăranu, comentator politic (Captură Foto)
Maria Maevschi
27.09.2018

„Împuternicirile preşedintelui Dodon în plan economic, în planul soluţionării politice în Transnistria sunt foarte limitate”, a menţionat comentatorul politic, Anatol Ţăranu, fost ambasador moldovean la Moscova, în contextul întrevederii dintre preşedintele moldovean, Igor Dodon, şi reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak.

„Kozak, din acest punct de vedere, vorbeşte cu un om care este aşteptat să devină stăpânul adevărat al Moldovei după alegerile parlamentare. Cel puţin, după aceste alegeri se presupune că valoarea şi influenţa lui Dodon vor creşte substanţial. Eu cred că la această convorbire dintre Dodon şi Kozak mai degrabă se dezbate nu o agendă a zilei de azi, ci o agendă a viitorului. Şi iată asta este serios. Eu cred că acum se fac planuri cum se va aşeza relaţia moldo-rusă imediat după alegerile parlamentare”, a declarat Ţăranu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Cu toate că la Chişinău se vorbeşte tot mai mult despre faptul că Federaţia Rusă şi-ar dori ca un partid pro-rus cum este cel al socialiştilor să câştige alegerile parlamentare din februarie 2019, Anatol Ţăranu consideră că Rusia s-ar afla în aces moment în faţa unei dileme foarte complicate.

Pe de o parte ruşii şi-ar dori ca un partid pro-rus să câştige alegerile şi influenţa lor în Republica Moldova să fie una decisivă pentru mulţi ani înainte, însă pe de altă parte, o victorie fără echivoc a unei partide pro-ruse ar însemna că Rusia trebuie să îşi asume şi responsabilităţile de finanţare în privinţa Republicii Moldova, a cărei economie se găseşte într-o stare deplorabilă.

De aceea, din acest punct de vedere Rusia nu ar fi cointeresată într-o victorie absolută a unei forţe pro-ruse la Chişinău. Pentru Kremlin este important ca influenţa lor să fie mare, dar, în acelaşi timp, principalele responsabilităţi pentru economia Republicii Moldova să continue să rămână pe umerii Uniunii Europene şi ai partenerilor occidentali ai Republicii Moldova. „Deci e o problemă foarte complicată pe care Rusia acum o rezolvă – cum să câştige, fără ca să-şi asume şi responsabilitatea pentru acest câştig”, a specificat fostul ambasador moldovean la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor