CIA s-a angajat într-o "cursă nesfârşită" cu China pentru inteligenţă artificială şi alte tehnologii

. (pixabay)
Redacţia
06.05.2024

CIA este angajată într-o "cursă nesfârşită" cu China în ceea ce priveşte inteligenţa artificială (IA) şi alte tehnologii de vârf, potrivit directorului general pentru tehnologie al agenţiei, Nand Mulchandani, care a prezentat o strategie ce acordă prioritate abilităţilor tehnologice, descriindu-le ca fiind cruciale pentru securitatea naţională a SUA, potrivit Zero Hedge.

Luând cuvântul săptămâna trecută în cadrul reuniunii Hill & Valley Forum a oficialilor guvernamentali şi de top din domeniul tehnologiei, organizată la Washington, Mulchandani a precizat că CIA urmăreşte în mod agresiv progresele în domeniul inteligenţei artificiale (AI) pentru a consolida atât capacităţile ofensive, cât şi cele defensive, relatează The Washington Times.

"Avem în vedere transformarea fiecărei părţi a ceea ce face agenţia", a declarat el, subliniind profunzimea angajamentului CIA de a integra IA în operaţiunile sale de bază. Demersul agenţiei include dezvoltarea de modele lingvistice de mari dimensiuni, algoritmi sofisticaţi care reprezintă coloana vertebrală a instrumentelor de inteligenţă artificială generativă, cu scopul de a îmbunătăţi totul, de la operaţiunile pe teren până la funcţiile analitice şi de sprijin.

Acest pivot strategic vine în contextul în care rivalitatea geopolitică cu China se intensifică. Partidul Comunist Chinez şi-a exprimat în repetate rânduri ambiţia de a domina sfera inteligenţei artificiale, ceea ce ar prezenta provocări şi implicaţii profunde pentru dinamica puterii globale. Mulchandani a mai subliniat necesitatea de a regândi conceptul acestei competiţii ca pe o "cursă", sugerând că a o considera ca având un final definitiv este un pas greşit. "Aceasta este o cursă nesfârşită. Aceasta nu se va opri. Va continua să se desfăşoare", a explicat el, încadrând scenariul ca pe o luptă continuă pentru superioritate tehnologică.

Implicaţiile acestei schimbări sunt profunde. Dacă desfăşurarea acestor noi instrumente escaladează până la război, va testa poziţia Americii în miza tehnologiei, un scenariu despre care Mulchandani speră că nu se va materializa niciodată. El prezice că următorul conflict major va fi "în primul rând un război de software", condus de inteligenţa artificială, schimbând natura războiului din dependentă de hardware în dependentă de software.

Preocupările nu sunt doar teoretice. La Stanford's Hoover Institution, Herbert Lin, de la Stanford Emerging Technology Review, a evidenţiat schimbarea în ceea ce priveşte leadershipul tehnologic global, SUA pierzându-şi întâietatea în anumite domenii cheie, cum ar fi IA. Lin a subliniat nevoia critică a SUA de a avea o rezervă solidă de talente şi o viziune strategică, în special în domenii precum biotehnologia, pentru a menţine competitivitatea.

În plus, CIA este deosebit de precaută în ceea ce priveşte supravegherea tehnică omniprezentă (UTS) bazată pe IA, care ameninţă caracterul secret al operaţiunilor de informaţii americane. Ca răspuns, agenţia este angajată în lucrări de infrastructură fundamentală, pe care Mulchandani le-a descris ca fiind "lucrări de canalizare şi instalaţii sanitare" necesare pentru a naviga în revoluţia IA. Acest lucru implică o adaptare constantă la schimbările tehnologice rapide, asigurându-se că CIA rămâne agilă în tacticile sale tehnologice.

"Vorbim despre UTS, care este, practic, ceva care ne ucide cu adevărat, pe teren în ceea ce priveşte competitivitatea, ştiţi, biometria, camerele video", a spus el. "Ei bine, cum să întoarcem situaţia şi să continuăm aceste operaţiuni în faţa atâtor inteligenţe artificiale care ne sunt aruncate în faţă este un alt domeniu important pe care îl analizăm. Aşa că, direcţie cu direcţie, regândim, remodelăm fiecare parte a ceea ce trebuie să facă CIA în faţa utilizării şi desfăşurării acesteia".

Urgenţa acestor iniţiative este reluată în apelul guvernamental mai larg pentru colaborare din partea Silicon Valley.

În timp ce SUA şi China îşi continuă urmărirea neîncetată a dominaţiei tehnologice, povestea este clară: nu este vorba de un sprint cu o linie de sosire, ci de un maraton fără sfârşit, care defineşte viitorul puterii, securităţii şi inovaţiei tehnologice globale.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a adresat un apel tehnologilor şi capitaliştilor de risc prezenţi la Hill & Valley Forum să ajute guvernul ori de câte ori pot.

"Nu sunt multe industrii, nu sunt mulţi lideri şi experţi cărora le cerem în mod deschis sfatul dumneavoastră, dar eu fac acest lucru astăzi aici", a afirmat Johnson.

"Pentru că mulţi dintre cei care sunt aici sunt oameni de bună-credinţă, care vor să facă ceea ce trebuie, ar putea avea nevoie de îndrumarea dumneavoastră pe parcurs pentru a se asigura că nu călcăm pe mine de teren pe care nu le vedem. Cred că aveţi o viziune mult mai bună decât noi în privinţa multor lucruri."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor