„Andrei Şerban vă invita la un spectacol 'cum n-a văzut Parisul'!” "Vaduva veselă", încă două repetiţii cu public

O operetă faimoasă şi populară, în noua montare a lui Andrei Şerban, este propusă publicului într-o versiune cu totul originală, transpusă şi adaptată pentru situaţia actuală din lume şi din România.
Spectacolul „Văduva veselă” de F. Lehar în regia lui Andrei Şerban
Spectacolul „Văduva veselă” de F. Lehar în regia lui Andrei Şerban (Opera Naţională Bucureşti)

„Andrei Şerban, regizorul care pune în arta sa pasiunea originalităţii până la cel mai mic detaliu, a avut iniţiativa de a redacta el însuşi textul-invitaţie pentru spectacolul „Văduva veselă”. S-a amuzat să creeze o pastişă a reclamelor de pe Broadway, considerând că opereta este nu doar o soră a operei, dar şi a musicalului, cu intenţia de a provoca reacţii şi interes, ceea ce s-a şi întâmplat” , se specifică pe pagina de facebook a Operei Naţionale Bucureşti.

„Die Lustige Witwe” de Franz Lehár - „Văduva veselă”, „La veuve joyeuse”, „The Merry Widow”- vine cu o viziune radical diferită de cea din spectacolele sale anterioare cu acelaşi titlu, realizate la Operele din Viena şi Cardiff, scrie în comunicatul de presă „ANDREI ŞERBAN vă invita la un spectacol „cum n-a văzut Parisul”!”

Adaptarea, cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu şi Andrei Pleşu, este semnată de regizor împreună cu Daniela Dima. Scenografia poartă semnătura Anka Lupeş, coregrafia - Andrea Gavriliu. Soliştii vin din diverse teatre din ţară, iar Vlad Conta şi
Ciprian Teodoraşcu, dirijori ai Operei Naţionale Bucureşti, dirijează corul şi orchestra Operei ieşene, mai scrie comunicatul.

Andrei Şerban despre spectacol:

„Când Beatrice Rancea a insistat cu perseverenţa ei semi-fanatică să montez Văduva în România, am ezitat. Simţeam că, în montările mele precedente, la Opera din Viena şi cea din Cardiff (deşi total diferite una de cealaltă) nu ajunsesem la lumina pe care, totuşi, o întrezărisem. Am replonjat în studiul epocii în care a compus Lehár, la belle epoque, de la începutul secolului trecut, dar mi-am dat seama că o documentare fidelă nu poate duce decât la o Văduvă de muzeu, lipsită de vitalitate şi impact. Într-o zi, împreună cu colaboratoarea mea constantă, Dana Dima, am avut ideea de a transpune Văduva în contemporaneitate, pentru că ne-am dat seama că există destule argumente ca propunerea să fie justificată. Cum în libret e vorba despre o ţară inventată, pierdută undeva în Balcani, aflată în criză şi în pericol de faliment, condusă de politicieni incapabili, impostori şi mincinoşi, am găsit, printr-un fericit accident, în scrierile lui Radu Paraschivescu şi ale lui Andrei Pleşu, materialul ideal pentru ca ea să capete formă şi conţinut. Pe de o parte, inepţiile şi aberaţiile puse în circulaţie în spaţiul public de tot felul de categorii sociale, incluzând politicieni, neveste de politicieni, oameni de afaceri, funcţionari publici, sportivi, personalităţi TV... etc., culese de primul, pe de altă parte pamfletele celui de-al doilea, care împreună realizează o radiografie fidelă a lumii în care trăim aici, în România, au devenit materia primă a dialogurilor adaptării noastre. Am înţeles atunci că, ceea ce lipsea din montările mele precedente, era credibilitatea contrastului dintre povestea de dragoste a personajelor principale şi mediul în care are loc, dintre derapajele şi promiscuitatea unei lumi care a încremenit într-o confuzie josnică şi veselă, lipsită de ideal, şi nevoia de un alt orizont a celor doi îndrăgostiţi care, deşi s-au pierdut unul pe altul şi chiar pe sine, se regăsesc pentru că nu au încetat căutarea. Am făcut, deci, o adaptare foarte liberă la realităţi familiare autohtone. Pe fondul unei bufonade socio-politice absurde şi burleşti, se desfăşoară tema principală a dragostei autentice.”

Dacă doriţi să nu rataţi această formidabilă întâlnire între teatru şi operă, cumpăraţi din vreme biletele. Pentru melomani - muzica e senzaţională, pentru doritorii de spectacol - decorurile multiple şi sutele de costume promit o punere în scenă… cum „n-a văzut Parisul”. Dansurile sunt pline de senzualitate şi erotism, toţi artiştii cântă şi dansează… până şi orchestra! Veniţi la „Văduva Veselă”, ca să vă convingeţi că, dacă opera şi opereta nu ar mai exista, lumea ar fi şi mai tristă!

Sunt doar patru reprezentaţii la Bucureşti, în 1, 2, 3, 4 septembrie, la ONB - Bd. Mihail Kogălniceanu 70-72. (www.operanb.ro) şi 3 reprezentaţii la Opera Naţională Română din Iaşi - Str. Agatha Bârsescu Nr. 18 (operaiasi.ro), în 9, 10, 11 septembrie.

„Văduva Veselă”de Franz Lehár

Regia: Andrei Şerban
Adaptare originală de Daniela Dima şi Andrei Şerban, cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu şi Andrei Pleşu
Scenografia: Anka Lupeş
Coregrafia: Andrea Gavriliu
Dirijori: Vlad Conta, Ciprian Teodoraşcu

Distribuţia:

● Hanna Glavary – Ana Maria Donose (Opera Naţională Română Iaşi), Amelia Antoniu (Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”)
● Danilo - Adrian Mărcan (Opera Braşov), Tiberiu Simu
● Ambasadorul Zetta – Valentin Vasiliu (Opera Naţională Bucureşti), Ioan Cherata (Opera Română Craiova)
● Valencienne – Marta Sandu (Opera Naţională Bucureşti), Nicoleta Maier (Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galaţi)
● Camille de Jolidon – Andrei Fermeşanu (Opera Naţională Română Iaşi), Ştefan Von Korch
● Njegus – Claudiu Bleonţ (Teatrul Naţional Bucureşti), Ruslan Bârlea (Teatrul Naţional Cluj-Napoca)
● Zizi – Gabriela Daha (Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”), Cristina Gireadă Tălmaciu (Opera Naţională Română Iaşi)
● Violeta – Tatiana Purcaru (Opera Naţională Română Iaşi)
● Cascada – Robert Buzilă (Opera Naţională Română Iaşi), Ştefan Linu (Opera Naţională Română Iaşi)
● St. Brioche – Ovidiu Manolache (Opera Naţională Română Iaşi), Alexandru Savin (Opera Naţională Română Iaşi)
● Bairamovici – Vasile Filimon (Opera Naţională Română Iaşi), Eduard Sveatchevici (Opera Naţională Română Iaşi)
● Kromski – Tudor Florenţa (Opera Naţională Română Iaşi), Eduard Sveatchevici (Opera Naţională Română Iaşi)
● Agenţi - Ştefan Linu (Opera Naţională Română Iaşi), Robert Buzilă (Opera Naţională Română Iaşi), Ovidiu Manolache (Opera Naţională Română Iaşi), Alexandru Savin (Opera Naţională Română Iaşi)

Baletul Operei Naţionale Române Iaşi:

● Solişti Moment Vilja: Anca Andronache, Viviana Olaru, Dumitru Buzincu, Dănuţ Melenciuc
● Grizete: Maria Cotorobai, Pamela Tănasă, Miku Okazaki, Anca Andronache, Claudia Tudorache, Viviana Olaru
● Can-Can: Chisako Ota, Mizuka Suzuki, Arisa Suzuki, Kurumi Sakamoto, Iuko Hanase, Erika Pinzano, Shinse Jouji, Hirohito Ikeuchi
● Ansamblu: Elvis Gache, Alexandru Sebeşi, Mălin Galan, Răzvan Vieriu, Andrei Dexamir, Mihai Dexamir

Corul şi Orchestra Operei Naţionale Române Iaşi.

Ca urmare a cererii mari de bilete, în mod excepţional, vor avea loc două repetiţii deschise publicului în prezenţa regizorului în zilele de marţi 30 şi miercuri 31 august, ora 19:00.