ANI constată incompatibilităţi în Comitetul Director al Radiodifuziunii Române

Sala Radio, Radio-Difuziunea Română
Sala Radio, Radio-Difuziunea Română (Epoch Times România)

Radiodifuziunea Română este din nou în centrul unui scandal. După ce membrii Sindicatului Unit al Salariaţilor din Radio România au depus plângere penală împotriva conducerii Radiodifuziunii, reclamând vicierea alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei - Consiliu validat luni de Parlament - iar PNL şi PDL au contestat la rândul lor, la Curtea Constituţională a României modul în care au fost desemnaţi reprezentanţii politicului în CA al SRR, Agenţia Naţională Anticorupţie vine să dea şi ea o nouă lovitură credibilităţii conducerii instituţiei.

În urma sesizărilor depuse de Sindicatul Unit al Salariaţilor - Radio România, ANI a constatat miercuri incompatibilitatea lui Dobriţoiu Radu Costin, membru al Comitetului Director (CD) al Societăţii Române de Radiodifuziune şi a lui Savu Cristian Traian, fost membru al CD.

Comitetul Director al Radiodifuziunii, compus din şapte persoane, este condus de Ovidiu Miculescu, validat luni de Parlament în funcţia de preşedinte Director General şi asigură conducerea executivă a Radio Difuziunii, aprobând şi avizând norme, regulamente etc. precum şi cheltuieli de până la 100.000 de euro.

Pe lângă Dobriţoiu - despre care ANI a constatat că se află în stare de incompatibilitate din 03 iulie 2012, întrucât deţine, simultan, calităţile de membru al Comitetului Director al S.R.R. şi persoană fizică autorizată în cadrul DOBRIŢOIU N. RADU-COSTIN PERSOANĂ FIZICĂ - şi Savu (ieşit din Comitetul Director în urmă cu un an pentru a fi promovat pe postul de Director de Marketing şi Comunicare al SRR), Comitetul care gestionează Radiodifuziunea, societate publică, mai are în componenţa sa şi alţi incompatibili.

Primul pe lista celor incompatibili este Ovidiu Miculescu, susţinut de PSD pentru postul de conducere pe care îl ocupă. În aprilie 2014, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis că preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), Ovidiu Miculescu, a fost în incompatibilitate, după ce a ocupat simultan funcţia de membru în Consiliul de administraţie al SRR şi pe cea de manager în Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), timp de doi ani. Decizia nu a fost definitivă, Miculescu a atacat-o în instanţă iar PSD-ul a ignorat-o când l-a susţinut pentru un nou mandat în fruntea SRR.

O a doua persoană declarată incompatibilă cu funcţia de membru în CD al SRR a fost Maria Pintilie, promovată pe post de Miculescu. ANI a constatat că Pintilie a exercitat, începând cu data de 01 martie 2012, în mod simultan cu funcţia de membru al Comitetului Director, şi funcţia de administrator al S.C. INCON EXPERT S.R.L. ceea ce încalcă legea. Maria Pintilie a mai fost acuzată de conflict de interese şi fals în declaraţii, motiv pentru care aceasta s-a retras din CD.

Nu în ultimul rând, incompatibil a fost declarat şi Petru Ursache care, din 1 martie 2012, deţine simultan şi funcţia de administrator al societăţii Sirom Service Impex SRL. În ciuda statutului de incompatibil, Ursache a fost reales în 2014 în CD.

Membrii Comitetului director sunt plătiţi, conform unor surse din interior, cu 1.500 lei per/şedinţă. Cum gestionarea SRR este un proces foarte complex, Comitetul se întruneşte şi de patru-cinci ori pe lună. Cheltuielile sub 100.000. de euro ale Radiodifuziunii sunt aprobate de CD.

Conform ANI, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Niciunul din cei găsiţi incompatibili de ANI nu şi-a anunţat public intenţia de a demisiona din post.

De asemenea, ANI a confirmat ieri incompabilitatea cunoscutului sindicalist Bogdan Hossu, membru în Consiliul de Administraţie al SRR, consiliu al cărui mandat expiră la finele acestei luni.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne