ANIF ar putea cumpăra energie de la Hidroelectrica

Culturi irigate.
Culturi irigate. (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.07.2013

Potrivit avocatului Remus Borza, marea şansă de creştere economică în acest an poate veni din agricultură.

Remus Borza, membru în Consiliul de Supraveghere al companiei Hidroelectrica, a declarat pentru Agenţia r/News că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) ar putea cumpăra energie pentru irigaţii de la Hidroelectrica.

”Eu susţin de ceva luni bune un proiect care se cheamă ‘Refacerea sistemului naţional de irigaţii’, pentru că energia, infrastructura şi agricultura trebuie să reprezinte o prioritate zero a oricărei guvernări, cu atât mai mult a unei guvernări responsabile. Refacerea sistemului de irigaţii, pe lângă faptul că va stabiliza producţia de energie şi va salva de la faliment producătorii de energie, va genera mii de locuri de muncă, vorbim de mii de staţii de pompare care sunt deservite de unul-doi meseriaşi, dar va stabiliza şi recoltele”, a spus Remus Borza.

Fostul administrator judiciar al companiei precizează că Hidroelectrica nu poate exporta energie atât timp cât în regiune un MWh se vinde cu 30-32 euro, iar societatea de stat l-ar vinde la un preţ de 51 euro. În plus, un eventual contract cu ANIF ar putea ajuta Hidroelectrica să vândă energia în locul apei pe care este nevoită să o deverseze.

”E important şi pentru noi să avem un beneficiar care să ne preia la un preţ bun şi pentru el, dar bun şi pentru noi, în fiecare noapte, sâmbătă şi duminică. Am putea să dăm ANIF-ului la un tarif foarte bun, pe OPCOM sau direct. Cantităţile mari de energie produse noaptea doar ANIF le-ar putea consuma. Se poate duce lejer cu o ofertă pe OPCOM, să ceară, şi noi să răspundem”, a explicat Borza.

Remus Borza consideră că 2013 va fi un an de excepţie şi că ”avem noroc cu agricultura”.

”Avem foarte multă apă, asta e bine pentru Hidroelectrica, dar e bine în primul rând pentru agricultură. Avem deja recolte foarte bune la secară, orz şi grâu”, apreciază avocatul.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, spunea recent că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va putea achiziţiona energie electrică direct de la producători, la un preţ mult mai mic, iar, ulterior, o va putea revinde fermierilor sau asociaţiilor de udători. ANIF ar urma sa primească de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) licenţă pentru furnizare de energie electrică.

Ministerul Agriculturii a cheltuit în acest an în jur de 22 de milioane de lei, 14 milioane de lei pentru desecări pe terenurile fermierilor şi opt milioane de lei pentru reviziile tehnice.

Suprafaţa contractată pentru irigaţii în 2013 totalizează în momentul de faţă 403.000 de hectare. Anul trecut au fost contractate doar 170.000 de hectare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor