Hidroelectrica scoate la vânzare terenuri şi clădiri

Epoch Times România
03.07.2013

Producătorul de energie a demarat deja licitaţie pentru vânzarea unor microhidrocentrale.

Remus Borza, fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în prezent membru în Consiliul de Supraveghere al societăţii, are în plan să scoată la vânzare mai multe terenuri şi clădiri ale companiei, în afara microhidrocentralelor pe care deja a început să le scoată la licitaţie.

”Avem foarte multe terenuri, avem sute de mii de hectare de teren intravilan, vor fi valorificate. Avem, de asemenea, foarte multe clădiri, unele puse în funcţiune anul trecut şi care au costat zeci de milioane de euro, vor fi valorificate şi acelea”, a declarat Remus Borza pentru Agenţia r/News.

Acesta a subliniat că se vor vinde doar acele ”active toxice şi nimic altceva”.

Producătorul de energie Hidroelectrica a scos recent la vânzare un lot de 25 de centrale hidroelectrice de mică putere, prin licitaţie publică cu strigare. Preţul de pornire, total, pentru cele cinci pachete este de 73,6 milioane lei (circa 16,6 milioane euro).

Compania a anunţat că, în perioada 17 iunie–1 iulie, au fost achiziţionate de persoane juridice române şi străine, 61 de dosare de prezentare a activelor. Oficialii companiei au decis totodată să prelungească termenul de depunere a ofertelor până la 11 iulie, ţinând cont de solicitările repetate de decalare a termenului de depunere a ofertelor, din partea mai multor firme din Europa şi SUA, cereri motivate de termenul scurt pentru vizitarea activelor şi realizarea unor ”due diligence proprii”. Pe 13 iulie va fi afişată lista cu ofertanţii acceptaţi să participe la licitaţii.

Microhidrocentralele (MHC) scoase la vânzare sunt situate în bazinul râului Crisul Repede (jud. Bihor), în bazinele râurilor Bistriţa şi Budac (jud. Cluj), în bazinele râurilor Valea Cracului, Muncel, Valea de Peşti şi Buta (jud. Hunedoara), pe râurile Huza, Someşul Mic şi Sălăşele (jud. Cluj), pe râurile Chiuzbaia, Runcu şi Vişeu (jud. Maramureş).

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, avocatul Remus Borza, declara, în urmă cu câteva săptămâni, că, până în septembrie, vor fi vândute 158 de microhidrocentrale, întrucât nu ar fi eficiente, acestea având o putere totală instalată de 124 MW. Reprezentanţii companiei estimează că ar putea încasa circa 150-200 milioane euro pe toate aceste unităţi de producţie.

Hidroelectrica a intrat oficial în insolvenţă la 20 iunie 2012, din cauza contractelor păguboase încheiate de societate în anii anteriori. Compania de stat asigură în prezent peste 40% din producţia de energie a României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor