Euro Insol: Pentru prima dată în 23 de ani, România înregistrează un excedent al producţiei de energie

Epoch Times România
27.06.2013

Mandatul Euro Insol ca administrator judiciar al Hidroelectrica s-a încheiat

Administratorul judiciar al producătorului de energie Hidroelectrica, Euro Insol SPRL, anunţă că pentru prima dată după 23 de ani România înregistrează un excedent al producţiei de energie electrică datorat racordării în sistem a noilor capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile. În acelaşi timp, România se confrunta cu o scădere dramatică a consumului casnic şi mai ales industrial, se arată într-un comunicat al casei de insolvenţă.

”În ultimii doi ani, consumul a scăzut cu 6 TWh. Consecinţa, scăderea preţului megawatt-ului. Benefică pentru industrie, dar fatală pentru producătorii tradiţionali de energie. Salvarea acestor producători, vitali de altfel pentru stabilitatea sistemului energetic naţional, având în vedere impredictibilitatea energiei regenerabile, o reprezintă reorganizarea care să le asigure o marjă comercială rezonabilă la intern, acces şi competitivitate la export. Societăţile statului, instituţiile statului nu mai pot funcţiona eficient cu scheme supradimensionate şi supraremunerate de personal caracterizat de prea multă autosuficienţă şi blazare”, se arată în comunicat.

Mandatul Euro Insol de administrator judiciar la Hidroelectrica a luat sfârşit.

”Îndemnăm toţi salariaţii din Hidroelectrica şi în primul rând noul management al companiei la muncă susţinută, reformă, performanţă şi perseverenţă în a implementa şi continua măsurile şi direcţiile trasate de noi în planul de reorganizare”, spun avocaţii casei de insolvenţă.

Pe 26 iunie 2013, Tribunalul Bucureşti a constat îndeplinite obligaţiile de plată asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica, aprobat de Adunarea Creditorilor în data de 18 iunie 2013 şi confirmat de judecătorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulată de administratorul judiciar Euro Insol şi a dispus închiderea procedurii insolvenţei Hidroelectrica SA.

”Evoluţia societăţii în ultimele 12 luni confirmă că s-a luat o decizie înţeleaptă. De la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, la un profit record de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013. Profitul consemnat de Hidroelectrica pe primele cinci luni ale anului 2013 este cu 110 milioane lei mai mare decât profitul înregistrat de societate pe întreg anul 2010, când societatea a înregistrat un nivel maxim al producţiei, de 19,8 TWh. Insolvenţa Hidroelectrica a arătat o cale, a deschis un drum şi altor societăţi care vor să se restructureze şi să se eficientizeze din punct de vedere economic”, spun reprezentaţii Euro Insol.

Aceştia spun că energia, alături de agricultură şi infrastructură, trebuie să reprezinte priorităţi şi imperative ale actualei guvernări. Refacerea sistemului naţional de irigaţii va stabiliza şi creşte consumul de energie, va crea mii de locuri de muncă şi va asigura creşterea producţiei agricole cu consecinţa diminuării importurilor.

Potrivit Euro Insol, după exemplul Hidroelectrica, şi ceilalţi producători de energie trebuie să se restructureze, să-şi reducă costurile de exploatare în paralel cu creşterea gradului de retehnologizare. ”Toate intervenţiile statului nu-i vor putea salva dacă nu vor înţelege că într-o economie de piaţă prevalează competitivitatea şi nu ajutorul de stat”, precizează oficialii casei de insolvenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor