Ponta: Azi aprobăm listarea Nuclearelectrica, iar Hidroelectrica iese pe piaţă după ”un an de lupte grele”

Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
19.06.2013

Producătorul de energie Nuclearelectrica va fi listată pentru prima dată pe Bursa de Valori Bucureşti cu 10% din acţiuni, urmează Hidroelectrica, ce va fi listată imediat ce iese din insolvenţă, tot cu 10% din acţiuni.

”Azi aprobăm Hotărârea de Guvern privind strategia de privatizare a pachetului minoritar de la Nuclearelectrica. (…) Vreau să dăm un semnal foarte clar că tot procesul de reformă structurală în energie îl continuăm”, a afirmat premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern.

În ceea ce priveşte producătorul de energie Hidroelectrica, marţi seara comitetul creditorilor a aprobat planul de reorganizare al companiei de stat aflată în insolvenţă.

”Probabil săptămâna viitoare Hidroelectrica, după un an de zile de lupte grele de tot, fără contracte cu băieţi deştepţi, fără pierderile la Videanu în buzunar, fără toate celelalte afaceri necurate, pe profit, revine pe piaţă, şi imediat vreau să declanşăm procedura de listare pentru pachetul minoritar”, a menţionat prim-ministrul.

Ulterior, vor fi vândute pe bursă pachete minoritare din Complexul Energetic Oltenia şi Romgaz.

”Şi dacă reuşim să facem o operaţiune mai complexă, să şi obţinem bani mai mulţi care să rămână pentru dezvoltarea societăţii, să implicăm capital privat, cred că mesajul pentru zona de energie vine foarte bine şi într-un context favorabil”, a subliniat şeful Executivului.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt doi dintre cei mai mari producători de energie din ţară.

Planul de reorganizare a Hidroelectrica a fost aprobat marţi seara de creditori şi va fi analizat de către judecătorul sindic desemnat de Tribunalul Bucureşti. Acesta va decide dacă producătorul de energie iese din insolvenţă sau continuă reorganizarea, prevăzută pentru cel mult doi ani. Conform administratorului judiciar, motivul principal din cauza căruia Hidroelectrica a intrat în insolvenţă (la 20 iunie 2012) îl reprezintă încheierea contractelor bilaterale cu “băieţii deştepţi” din energie.

Compania de stat asigură, în prezent, peste 40% din producţia de energie a României. Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni un profit brut de 380 milioane de lei. Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei.

Nuclearelectrica este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul deţinând 90,28% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea are 9,72%. Compania acoperă aproape 20% din producţia de energie a României. Producătorul administrează cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor