Antonescu, despre Băsescu: S-a lăsat folosit de Merkel şi se mândreşte de prietenia cu Orban

Crin Antonescu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
18.08.2012

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, l-a criticat vineri seară pe Traian Băsescu despre care a declarat că s-a lăsat folosit de cancelarul german Angela Merkel, spunând despre el şi guvernele PDL că au reprezentat o Românie "pasivă, obiect" la masa discuţiilor în UE.

Antonescu a apreciat că România a fost un partener "foarte comod pentru alţii şi foarte puţin profitabil pentru ea însăşi". El a prezentat care este explicaţia, în viziunea sa, a modului cum a reacţionat Germania la evoluţiile de pe scena politică de la Bucureşti: " Nu m-a uimit, pentru că eu nu cred că a fost o reacţie în favoarea lui Traian Băsescu. Cred că Traian Băsescu este, sincer, un pretext şi cred că reacţia atât de puternică, pentru că a fost mai puternică decât mă aşteptam şi probabil decât se aşteptau foarte muţi, ţine de faptul că România se afla într-o situaţie foarte convenabilă pentru unii, pentru doamna Merkel de pildă, repet, personaj stimabil şi mare jucător" , a spus Antonescu.

Facilităţi pentru parteneri externi

Antonescu a mai declarat că este de părere că Băsescu s-a lăsat folosit de Angela Merkel. "Pentru că, repet, Traian Băsescu nefiind interesat, nefiind poate capabil, neavând poate dorinţa de a-şi asuma acest rol, repet, al României la masa Europei, şi fiind preocupat doar de jocurile interne, de munca sa migăloasă, tenace, ca sub paravanul separaţiei puterilor în stat şi Procuraturii ultraperformate să ţeasă aici un regim cvasiautoritar în care, de fapt, toată puterea să se concentreze încet-încet în mâinile unui singur om, a conferit tuturor partenerilor externi aceste facilităţi, aceste comodităţi, să spun aşa, în legătură cu România, ceea ce l-a făcut să fie foarte preţios într-un moment în care, din diferite motive, şi SUA şi UE, care să nu zic că înseamnă Germania, dar în care Germania înseamnă foarte mult, să nu aibă chef de complicaţii în România", a declarat Antonescu.

Împotriva prieteniei cu premierul maghiar

El l-a mai criticat pe Băsescu pentru faptul că se mândreşte cu prietenia cu premierul ungar Viktor Orban. "Nu este normal, atunci când Orban a făcut nişte gesturi inacceptabile faţă de România, tu, preşedinte al României, să spui la Vocea Rusiei: «Sigur, eu cu Viktor Orban suntem în aceeaşi familie politică, ne sprijinim unul pe altul la alegeri». Este inacceptabil", a spus Antonescu.

Antonescu a interpretat declaraţia lui Băsescu, potrivit căreia maghiarii au participat în număr redus la referendum deoarece au înţeles "foarte bine modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului", spunând că aceasta s-ar putea traduce prin: "Românii sunt mai slabi de minte, etnicii maghiari sunt mai inteligenţi şi românii au fost păcăliţi, maghiarii, nu".

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat recent, la Vocea Rusiei, că ar trebui să primească scuze pentru afirmaţiile potrivit cărora ar fi făcut un pact cu Viktor Orban pentru autonomia regiunilor locuite de unguri în schimbul susţinerii politice la referendum.

Întrebat dacă a fost susţinut de Viktor Orban în timpul referendumului, Băsescu a răspuns: "Afirmaţia lui a părut a fi una în favoarea mea şi tradiţional eu şi Viktor Orban ne susţinem în alegeri. Şi eu am îndemnat românii din Ungaria, cetăţeni ungari de etnie românească să voteze FIDESZ-ul la alegerile trecute. În plus, trebuie să recunosc, cu Viktor Orban am o relaţie şi în afară politicii, adică ţările noastre au avut amândouă probleme în pregătirea intrării în NATO, în pregătirea intrării în Uniunea Europeană şi ne-am sprijinit unii pe alţii. Până la urmă pot să vă mai spun ceva. Indiferent de partidul aflat la guvernare la Budapesta, noi, ca ţări foste comuniste avem cam acelaşi tip de probleme. Aşa că, în mod natural, ne susţinem. Iar eu cu Viktor Orban facem parte şi din aceeaşi familie politică europeană. Dar problema rămâne între mine şi Vocea Rusiei. Dar dincolo de orice altă relaţie rămâne o singură realitate: cum aţi putut gândi că un preşedinte ales face nişte aranjamente pentru voturi împotriva intereselor ţării. Aici rămâneţi cu o mare datorie faţă de mine. Asta-i viaţa!".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor