Antonescu despre Roşia Montană: "Nu am comis nicio crimă"

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că proiectul Roşia Montană poate fi adoptat în Parlament şi fără sprijinul Partidului Naţional Liberal. "Proiectul poate fi votat şi fără PNL. PNL nu e majoritar în Parlamentul României", a afirmat Antonescu, luni, după şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL.

Antonescu a precizat că "un singur ministru liberal a avizat acest proiect şi anume ministrul Culturii, Daniel Barbu. A dat toate justificările, sunt de acord cu domnia sa, din punct de vedere al Ministerului Culturii, proiectul merita avizat", a mai explicat Antonescu. Parlamentarii PNL vor vota pentru respingerea proiectului Roşia Montană.

Proiectul Roşia Montană nu a fost discutat la nivel politic în USL înaintea adoptării proiectului de lege în Guvern, potrivit lui Antonescu, care însă a precizat că acest lucru ar fi fost indicat. "Faptul că eu sau oricine altcineva dintre liderii politici sau dintre parlamentari este pentru sau contra, nu înseamnă că nu mai discutăm în Parlament. Oricât m-ar flata, domnul Ponta nu mă poate confunda pe mine sau nu poate substitui voinţa unui Parlament întreg cu voinţa mea. Eu sunt pentru sau sunt contra, am anunţat că sunt contra, dar asta nu însemna cu nimic că nu se mai discută în Parlament, în comisii, speciale sau nu", a replicat Antonescu.

Crin Antonescu a fost întrebat dacă a luat în calcul eventualele despăgubiri despre care a vorbit Victor Ponta în cazul nerealizării proiectului Roşia Montană.

"Dar premierul le-a luat în calcul? N-am avut o discuţie despre asta. Presupun că nu e vorba de despăgubiri semnificative sau de asemenea riscuri, pentru că altfel premierul nu ar fi spus că votează împotriva proiectului. Dacă se spune: "căderea acestui proiect atrage despăgubiri", atunci cum să votezi ca prim-ministru împotriva lui? Deci eu cred că aici e o neînţelegere...", a explicat Antonescu.

Răspunzând unei întrebări care invoca declaraţiile premierului privind despăgubiri de 2 miliarde de lei, Antonescu a menţionat că nu are de ce să-şi asume politic niciun fel de plată, nici el şi nici PNL, deoarece "nu a încheiat niciun fel de înţelegere cu niciun fel de firmă, cu niciun fel de grup de afaceri (...) Cred că avem libertatea în Parlament să ne pronunţăm într-un fel sau altul şi nu văd niciun fel de legătură între opţiunea noastră pentru un vot sau altul - cu aceste sume înspăimântătoare pe care le spuneţi dumneavoastră".

"Eu nu prea înţeleg, de când până când statul român are obligaţii? Dacă statul român avea obligaţii, ce mai discutăm noi la Parlament? În orice caz, eu nu am angajat statul român în nişte obligaţii încât cineva să-mi povestească mie despre daune şi nu ştiu nimic de la premier", a mai spus Antonescu.

Liderul liberalilor consideră că Opoziţia nu ar avea argumente pentru o moţiune de cenzură în cazul proiectului Roşia Montană. "Nu cred că opoziţia actuală are argumente şi prestigiu privind o moţiune de cenzură", a mai spus Antonescu.

Întrebat ce le transmite sindicaliştilor din regiune în urma mesajului "să poată trăi cu crima de la Roşia Montană", Antonescu a răspuns: "Nu am comis nicio crimă (...) Iar apropo de crime pe care nu le-am comis... Eu înţeleg opţiunea sindicatelor de acolo şi a celor mai mulţi dintre oamenii de acolo, am vorbit şi în conferinţa de presă de astăzi despre ea, nu are niciun rost să ne acuzăm unii pe alţii de crimă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne