Antonescu: Ponta vrea să scoată castanele din foc cu mâna parlamentului - legea amnistiei

Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta
Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Liderul liberalilor Crin Antonescu a afirmat, în şedinţa de vineri a conducerii PNL, că într-o discuţie cu premierul Victor Ponta acesta a emis "o idee stupidă", şi anume că liderii USL şi miniştrii să se declare împotriva legii amnistiei, dar proiectul să treacă în Parlament, scrie "Gândul".

Proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea, care a fost iniţiat de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, a generat diferende între Crin Antonescu şi Victor Ponta. În timp ce premierul Ponta a susţinut puternic ca proiectul să fie adoptat în Parlament, Antonescu s-a exprimat total împotriva amnistiei şi graţierii. PSD face însă presiuni ca proiectul să treacă în Camera Deputaţilor.

Preşedintele PNL a făcut aceste afirmaţii în cadrul ultimei şedinţe a Biroului Politic Naţional al partidului. Ceea ce s-a petrecut în Parlament în Marţea Neagră era cunoscut de liderii USL, neînţelegerile pe aceste teme fiind uriaşe, ceea ce ar putea duce la ruperea alianţei.

Ministrul Cazanciuc va participa la şedinţa Comisiei Juridice pentru a discuta despre proiectul legislativ. Cazanciuc a cerut deja Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să-i trimită o informare despre situaţia din închisori. Surse parlamentare au declarat pentru gândul că ministerul va insista pentru scăderea pedepselor pentru care se va aplica legea amnistiei şi graţierii. Crin Antonescu susţine că Victor Ponta şi PSD vor încerca să impună proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea în Parlament cu ajutorul Ministerului Justiţiei. Proiectul ar urma astfel să fie adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, după ce primeşte şi girul ministrului Cazanciuc, scrie Gândul.

Liderul PNL a atenţionat colegii de partid asupra intenţiilor celor din PSD, atrăgându-le atenţia că deputaţii PNL vor trebui să voteze în bloc împotriva acestui proiect, iar dacă se intenţionează să se voteze prin vot secret, membrii PNL ar trebui să părăsească sala.

Surse din PNL au declarat pentru "Gândul" că Antonescu a afirmat că este posibil ca deputaţii PDL să voteze alături de PSD pentru acest proiect de lege, iar ulterior să dea vina pe PNL pentru acest vot, dacă procedura de vot ar fi una secretă în plenul Camerei Deputaţilor.

Antonescu le-a mai spus peneliştilor din conducerea partidului ca în discuţia privată pe care a avut-o cu Ponta, acesta a venit cu "o idee stupidă", şi anume ca liderii USL să susţină că sunt împotriva proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, dar totuşi proiectul să treacă prin votul din Camera Deputaţilor.

Crin Antonescu a explicat: "Premierul a insistat, pornind de la aceeaşi idee cu care a insistat şi în Cazul Roşia Montană, o idee stupidă, şi anume că se poate foarte bine ca domnia sa să spună că nu e de acord, că anumiţi miniştri să spună că nu e bine, că eu ca lider politic din anumite raţiuni nu sunt de acord, dar, ce să vezi, în Parlament trece legea", conform gândul.

Proiectul de lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse se afla pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Camerei Deputaţilor.

Cu toate că proiectul de lege este pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de marţi, deputatul PSD Constantin Stragea a afirmat pentru "Gândul" că "proiectul se va rediscuta mai mult ca sigur şi în şedinţa Comisiei Juridice".

"Vor fi nişte modificări, dar în principiu PSD este pentru acest proiect legislativ. Aşteptăm un raport de la Ministerul Justiţiei care va fi luat în discuţie. Este o lege mult prea importantă, nu dorim să fie tratată superficial", a menţionat Stragea pentru "Gândul".

Ce spune Lăzăroiu

Ce-mi plac stenogramele astea cu liberalii. Sunt haioase rău. Pe "sticlă" îi vezi cum proclamă unitatea alianţei cu PSD, ce buni prieteni sunt ei până la moarte, dupa care se adună în conclav şi încep să verse tot năduful. Se înregistrează între ei şi se dau în presă. Iar acum bănuiesc că citesc cu satisfacţie cum l-au înjurat în secret pe Ponta şi pe pesedişti.

Legea amnistiei amânată pentru luna februarie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că Legea amnistiei este în dezbatere publică şi va rămâne astfel până la data de 1 februarie, pentru a se vedea că nu reprezintă "o chestie ilegală".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne