Anul acesta, Nobelul pentru Literatură a fost acordat scriitoarei canadiene Alice Munro

O cartea a scriitoarei Alice Munro, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura anul acesta.
O cartea a scriitoarei Alice Munro, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura anul acesta. (DANIEL ROLAND / AFP / Getty Images)

Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2013 a fost acordat scriitoarei canadiene Alice Munro, considerată a fi o “maestră a nuvelei”, anunţă Academia Regală de la Stockholm.

Născută la 10 iulie 1931 în Wingham, Ontario, Canada, Munro a obţinut de 3 ori până în prezent cel mai important premiu literar canadian: Governor General's Award.

Alice Munro a început să scrie de la vârsta adolescenţei, iar prima sa nuvelă publicata in 1950 s-a intitulat “Dimensiunile unei umbre”. Povestirile ei explorează relaţiile umane prin prisma vieţii de zi cu zi. Cele mai multe dintre ele se petrec în sud-vestul Ontario, dar autoarea lor are reputaţie internaţională ca scriitor de nuvele.

Prima colecţie de povestiri scurte scrise de Alice şi publicată sub titlul „Dansul umbrelor fericite” în 1968 (Dance of the Happy Shades) a obţinut aprecieri pozitive din partea criticilor, aducându-i autoarei în acelaşi an premiul Governor General's Award. A urmat apoi o altă colecţie intitulată Lives of Girls and Women (1971), o înlănţuire de povestiri legate între ele şi publicate sub forma unui roman.

În 1978, cu cartea “Cine te crezi”, a obţinut pentru a doua oară premiul literar canadian Governor General's Award. Nuvela sa The Bear Came Over the Mountain prezentă în cartea “Inamic, prieten, iubit…” a fost adaptată pentru marele ecran într-un film cu titlul “Departe de ea”, în regia lui Sarah Polley, având în rolurile principale pe Julie Christie si Gordon Pinsent. Filmul a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film Toronto 2006.

În anul 2005, Alice Munro a fost distinsă cu titlul de ducesă de Ontario de către suveranul Regatului Redonda.

În istoria Premiului Nobel s-a întâmplat extrem de rar ca trofeul să fie atribuit unui scriitor de proză scurtă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură