Anularea bruscă a unor zboruri au aprins imaginaţia internauţilor chinezi

China, aeroportul din Shanghai
China, aeroportul din Shanghai (ChinaFotoPress / Getty Images)

Despre peste cele de 100 de zboruri dintre Beijing şi Shanghai care au fost anulate în după-amiaza zilei de 14 iulie, media de stat din China pretinde că ar fi din cauza unor exerciţii militare. Unii internauţi sunt de părere că anularea zborurilor s-a făcut pentru a împiedica fuga unui înalt oficial al Partidului Comunist Chinez.

Anularea neobişnuită a majorităţii zborurilor dintre Beijing şi Shanghai a avut loc fără vreun avertisment prealabil, a raportat Sina Finance. Puţinele zboruri disponibile au avut întârzieri între 3 şi 4 ore, a mai notat raportul.

Biroul de Administrare a Traficului Aerian Chinez a confirmat informaţia printr-un anunţ în acea zi care afirma "în 14 iulie, aeroporturile Shanghai Hongqiao şi Pudong vor avea spaţii aeriene ocupate între orele 10 şi 16. Zborurile din acea perioadă vor fi probabil sever afectate. Se aşteaptă întoarcerea la normal a zborurilor la orele 14, în ziua următoare". Nu s-a dat nicio motivare.

Un angajat al unei companii ariene a declarat pentru Sina că traficul aerian era controlat datorită unor exerciţii militare.

A mai circulat, de asemenea, pe internet un aviz, despre care se spune că ar fi emis de Administraţia Civilă a Aviaţiei Chineze care spunea: "Are loc o activitate militară semnificativă între orele 10.00 şi 16.00 în regiunea estică (Shanghai) a Chinei. Au fost emise înştiinţări. Se aşteaptă scăderea capacităţii traficului cu 75% în timpul perioadei de activitate, cod roşu...Companiile aeriene şi aeroporturile sunt rugate să se concentreze pe monitorizarea operaţiunilor de zbor din regiunea Shanghai". Nu a fost posibilă confirmarea provenienţei acestui aviz.

Utilizatorii chinezi de internet, suspicioşi referitor la explicaţiile oficiale, au pus sub semnul întrebării afirmaţia că zborurile au fost anulate din cauza exerciţiilor militare.

Ding Laifeng, un jurnalist veteran, fost redactor adjunct al revistei chineze PR, a remarcat pe Sina Weibo: "Este atât de derutant. În primul rând, în trecut nu au mai avut loc exerciţii militare între Beijing şi Shanghai. În al doilea rând, chiar dacă se desfăşoară exerciţii militare, de ce au fost anulate cele mai pline zboruri fără avertisment? Nu numai că oamenii sunt iritaţi, dar s-au produs pagube imense. Ce s-a întâmplat, de fapt"?

S-a mai circulat pe larg un scenariu alternativ: anularea subită în masă a zborurilor s-a făcut pentru a împiedica un oficial de nivel înalt să părăsească Shanghai-ul.

Acesta a fost urmat imediat de bănuiala că acel personaj ar putea fi Guo Boxiong, fot membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez şi fost vice-preşedinte al Comitetului Militar Central, cea mai puternică forţă armată din China.

Glumele şi zvonurile online spuneau că Guo a fost oprit în vamă pe când încerca să fugă deghizat în femeie şi folosind un paşaport fals. Internauţii au postat pe Weibo fotografii prelucrate în Photoshop cu Guo purtând o perucă feminină. Alţi utilizatori se întrebau de ce ar închide autorităţile rutele dintre Beijing şi Shanghai dacă Guo ar intenţiona să părăsească China.

O altă explicaţie alternativă a anulărilor afirma că incidentul trebuie să aibă legătură cu fostul şef al Chinei, Jiang Zemin, care, curent, este încleştat într-o luptă între facţiuni cu Xi Jinping. Xi curăţă sistematic rămăşiţele influenţei lui Jiang asupra partidului, statului şi armatei, judecând după aresturile, detenţiile şi urmăririle penale din ultimele 18 luni. Se crede că Jiang ar fi la Shanghai.

Nu a fost făcut publicităţii niciun răspuns oficial referitor la speculaţiile că Guo ar fi încercat să fugă. Recent nu au mai existat anunţuri oficiale despre Guo. Bănuielile că Guo ar fi pedepsit pentru corupţie au apărut de acum câteva luni. Cel mai recent, mass-media din Hong Kong a citat o sursă de la Beijing care afirma că fiul şi nora lui Guo au fost ridicaţi de autorităţi pentru a "ajuta" investigarea corupţii lui Guo.