Apa îmbuteliată de branduri cunoscute, contaminată cu particule de plastic - raport

Marca Aquafina de apă îmbuteliată, fiind produsă de PepsiCo în SUA
Marca Aquafina de apă îmbuteliată, fiind produsă de PepsiCo în SUA (Getty Images)

Apa îmbuteliată de branduri cunoscute în întreaga lume este contaminată cu mici particule de plastic care se infiltrează probabil în timpul procesului de ambalare, potrivit unui studiu major desfăşurat în nouă ţări care a fost publicat miercuri.

O “contaminare larg răspândită” cu plastic a fost dezvăluită de acest studiu, condus de cercetătoarea în domeniul microplasticului Sherri Mason de la Universitatea de Stat din New York, Fredonia, potrivit unui rezumat publicat de Orb Media, un colectiv media non-profit cu sediul în SUA.

Cercetătorii au testat 250 de sticle de apă din Brazilia, China, India, Indonezia, Kenya, Liban, Mexic, Tailanda şi SUA.

Plasticul a fost identificat în 93% dintre mostre, printre care mărci majore precum Aqua, Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life si San Pellegrino.

Particulele de plastic au inclus nailon, polietilentereftalat (PET) şi polipropilenă, care este folosită pentru a produce capace pentru sticle de plastic.

“În acest studiu, 65% dintre particulele pe care le-am descoperit au fost de fapt fragmente şi nu fibre”, a afirmat Mason pentru AFP.

În medie, cercetătorii au identificat în fiecare litru de apă 10,4 microparticule de dimensiuni de ordinul a 100 de microni (0,10 milimetri).

Particulele cu dimensiuni mai mici au fost chiar mai răspândite, cercetătorii descoperind în medie aproximativ 325 pe litru de apă.

Experţii au avertizat că nu se cunoaşte încă gradul de risc ce îl reprezintă o astfel de contaminare pentru sănătatea umană.

“Există asocieri cu o creştere a prevalenţei anumitor tipuri de cancer, cu reducerea numărului de spermatozoizi sau la afecţiuni precum tulburarea de deficit de atenţie (ADHD) şi autism”, a mai afirmat Mason.

Totuşi, reprezentanţi ai industriei de apă îmbuteliată au criticat raportul, susţinând că descoperirile nu au fost evaluate de alţi experţi şi “nu sunt bazate pe o ştiinţă solidă”, potrivit unei declaraţii publicate de Asociaţia Internaţională a Apei Îmbuteliate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură