Planeta Marte este mai toxică decât se credea

Componentele chimice prezente pe suprafaţa planetei pot ucide bacteriile terestre care călătoresc frecvent într-o navă spaţială.

Marte, sonda Opportunity descoperă o stâncă nouă acolo unde acum 12 zile nu exista nimic
Marte, sonda Opportunity descoperă o stâncă nouă acolo unde acum 12 zile nu exista nimic (NASA / JPL-Caltech / University of Arizona via Getty Images)

Atmosfera de pe Marte rezultă a fi mai toxică pentru formele de viaţă terestră decât se credea anterior, conform celor demonstrate de experimentele cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia). Rezultatele ar putea avea implicaţii pentru o viitoare explorare robotică şi umană pe Marte, legate de probleme de contaminare.

Cercetătorii au analizat comportamentul compuşilor chimici numiţi percloraţi (anionul provenit de la acidul percloric cu formula ClO−4), care se găsesc pe suprafaţa planetei Marte. Astfel au descoperit că, atunci când sunt expuse la lumină ultravioletă în timp ce stau în condiţii de mediu care imită Marte, aceste substanţe chimice pot ucide bacteriile transportate frecvent de o navă spaţială.

Mai mult, efectul percloraţilor poate fi combinat şi amplificat de alte două tipuri de substanţe chimice întâlnite pe suprafaţa planetei Marte: oxizi de fier şi peroxid de hidrogen.

În experimentele în care erau prezente cele trei produse chimice, combinaţia a dus la o creştere de peste 10 ori a morţii celulelor bacteriene, comparativ cu percloraţii singuri.

Semnal de alarmă pentru misiunile viitoare

Oamenii de ştiinţă au avertizat cu privire la influenţa pe care o pot avea percloraţii asupra locuirii planetei încă de la descoperirea acestora, în urmă cu câţiva ani. Cercetătorii de la Centrul de Astrobiologie şi Astronomie din Marea Britanie au investigat reactivitatea potenţială a percloraţilor şi efectul lor asupra bacteriilor Bacillus subtilis, o bacterie care se găseşte în navele spaţiale şi este comună în soluri şi roci.

Experimentele lor au demonstrat că, atunci când percloratul de magneziu este expus la radiaţii UV similare cu radiaţiile de pe Marte, este capabil să ucidă bacteriile mult mai eficient decât lumina UV singură. În concentraţii de perclorat similare cu cele găsite pe suprafaţa lui Marte, celulele de Bacillus subtilis au murit rapid.

Deşi se suspectează de mult timp că suprafaţa marţiană are efecte toxice, ultimul studiu publicat în Scientific Reports, sugerează că aceasta poate fi foarte dăunătoare pentru celulele vii. Acest lucru se datorează unui amestec toxic de oxidanţi, oxizi de fier, percloraţi şi radiaţie UV.

„Descoperirile noastre au implicaţii importante pentru posibila contaminare a planetei Marte cu bacterii şi alte materiale ale misiunilor spaţiale. Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare în proiectarea misiunilor pe Marte”, a semnalat într-o declaraţie Jennifer Wadsworth, de la Centrul de Astrobiologie din Marea Britanie.

Mai multe informaţii: Scientific Reports: Perchlorates on Mars enhance the bactericidal effects of UV light