APIA: Principiile noului proiect de lege privind timbrul de mediu sunt corecte şi elimină confuziile

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) precizează, prin intermediul unui comunicat, că principiile noului proiect de lege privind timbrul de mediu sunt corecte, măsurabile şi elimină confuziile, încurajând totodată achiziţia de autovehicule cât mai puţin poluante.

Totodată, acestea ar fi în conformitate cu liniile directoare ale noului concept privind taxarea autoturismelor promovate în decembrie 2012 de către Comisia
Europeană, care are ca obiectiv armonizarea acestor principii la nivelul tuturor statelor membre.

"În acest context şi având în vedere importanţa noului proiect de lege pentru dezvoltarea pieţei auto autohtone, APIA consideră că industria auto are nevoie in România de un cadru legislativ durabil care să garanteze recuperarea investiţiilor făcute (cu precădere în ultimii ani) în producţia şi distribuţia de autovehicule de către constructori, importatori şi distribuitori autorizaţi. Pentru aceasta, existenţa unor instrumente de înnoire a parcului auto, care stimulează achiziţia de vehicule cât mai puţin poluante, sunt
elemente de politică sectorială care trebuie folosite pentru atingerea obiectivelor de mediu dar şi a celor de dezvoltare a activităţilor productive la nivelul economiei
naţionale, cu efecte directe asupra menţinerii locurilor de muncă din România", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanţii APIA apreciază că înnoirea parcului auto din România este un obiectiv strategic pentru România, în condiţiile în care vârsta medie a acestuia, de 11-12 ani, este semnificativ mai mare decât cea din Uniunea Europeană (circa. 8 ani). Acest indicator reflectă în mod sintetic nivelul de poluare a mediului din România, dar şi măsura în care acesta poate afecta sănătatea cetăţenilor, emisiile poluante (NOx, CO, HC, particule) provenite de la autovehiculele cu norme de poluare inferioare (care în 2012 s-au dublat comparativ cu 2011), fiind factori recunoscuţi de incidenţă pentru multe afecţiuni.

În plus, mai spun cei de la APIA, măsurile de înnoire a parcului auto trebuie să aibă în vedere şi vectori noi care să stimuleze nu numai achiziţia de autovehicule mai puţin poluante (cum ar fi : timbrul de mediu), ci şi circulaţia lor pe drumurile publice din marile oraşe (de exemplu, impozit anual, zone de filtrare a circulaţiei celor poluante etc.), deoarece accelerarea introducerii noilor tehnologii pe autovehiculele fabricate astăzi le face pe acestea nu doar mai “curate”, ci şi mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburant, chiar în comparaţie cu cele de acum numai 3-4 ani.

"Tinând cont de cele de mai sus, apreciem iniţiativa Ministerului Mediului, dar mai ales, disponibilitatea pentru dialog manifestată de către autorităţi, în condiţiile în care acest subiect a generat de-a lungul timpului numeroase controverse atât în România cât şi în alte state membre UE (care s-au confruntat cu o procedură de infringement), rezolvarea sa fiind acum supusă unor noi iniţiative în spaţiul european", se mai spune în comunicatul APIA.

Ministerul Mediului explica, săptămâna trecută, în documentul care însoţeşte proiectul ordonanţei privind taxa pe emisiile poluante provenite de la autovehicule, că pentru maşinile înmatriculate înainte de anul 2007, timbrul de mediu scade semnificativ faţă de taxa auto plătită în prezent, ajungând la cifre rezonabile. Documentul prevede că timbrul de mediu se va plăti o singură dată şi reprezintă costul poluării pentru întreaga durată de viaţă a maşinii. Nu se va plăti timbrul la revânzare.

Noua taxă se calculează în funcţie de emisia de CO2, (luată în calcul în întregime pentru timbru, faţă de 30% în legea în vigoare), înscrisă în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.