Apicultorii sunt mulţumiţi de producţia de miere din acest an

Apicultorul si presedintele Asociatiei Londoneze a Apicultorilor, John Chapple, instaleaza un stup nou intr-o gradina din Islington, Londra.
Apicultorul si presedintele Asociatiei Londoneze a Apicultorilor, John Chapple, instaleaza un stup nou intr-o gradina din Islington, Londra. (Dan Kitwood / Getty Images)

După ce anul trecut apicultorii s-au confruntat cu probleme la colectarea mierii de albine din cauza secetei, în acest an, datorită condiţiilor meteorologice favorabile, apicultorii sunt mult mai optimişti. Potrivit ”Infotag”, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ştefan Condratiuc, a menţionat că deşi florile de salcâm au fost compromise din cauza ploilor abundente, apicultorii au obţinut o recoltă bună de miere de tei, de floarea soarelui şi de floră spontană.

"În acest an, apicultori speră să colecteze în jur de 30 kg de miere la o familie de albine, aproape dublu faţă de anii precedenţi. Aceasta este cantitatea medie de miere care poate fi obţinută de la o familie de albine în Moldova", a spus Ştefan Condratiuc, precizând că în Moldova sunt în jur de 150 mii de familii de albine.

Preşedintele Asociaţiei a menţionat că în acest an se aşteaptă ca recolta de miere în Moldova să fie în jurul la 2,5 mii - 3 mii de tone. "Peste 70% din această cantitate va fi exportată pe piaţa UE, iar restul va fi consumată pe piaţa internă", a spus sursa citată.

Preţul mediu al unui kilogram de miere în Moldova este de 55-70 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe