Apple va stoca chei de criptare pentru iCloud în China. Se amplifică temerile privind securitatea

Matrix
 
Matrix  

Când vine vorba de bani, confidenţialitatea datelor zboară imediat pe geam, chiar şi atunci când sunt implicate regimuri monstruoase.

Apple a anunţat luna trecută că va preda managementul datelor sale iCloud chineze unei firme de stat din China, numită Cloud Big Data Industrial Development Co (GCBD), pentru a se conforma noilor legi adoptate de regimul comunist din Beijing, potrivit The Verge.

Reuters raportează că Apple va deţine de asemenea în China chei de criptare iCloud pentru utilizatorii chinezi, generând noi temeri cu privire la accesul guvernului comunist la aceste date. Noua politică nu afectează niciun utilizator iCloud în afara Chinei.

După cum notează Reuters, ca urmare a deciziei luate de gigantul american, autorităţile chineze vor avea un acces mai facil la datele utilizatorilor ce sunt stocate de serviciul iCloud de la Apple în special acum când, pentru prima dată, Apple va stoca cheie de criptare pentru utilizatorii chinezi ai iCloud în interiorul Chinei. Apple susţine că va controla singură cheile de criptare, iar autorităţile chineze nu vor avea nicio aşa-zisă “uşă din dos - backdoor” pentru a accesa datele. Până acum, astfel de chei au fost stocate exclusiv în SUA pentru toţi utilizatorii.

Începând cu 28 februarie, operarea serviciilor iCloud în China va fi transferată de la Apple la GCBD. Potrivit Reuters, activişti pentru drepturile omului au declarat că există temeri că autorităţile comuniste vor folosi noile reguli pentru a monitoriza dizidenţii. Într-o declaraţie, Apple a susţinut că “a trebuit să se conformeze legilor chineze recent introduse care cer ca serviciile de cloud oferite cetăţenilor chinezi să fie operate de companii chineze şi datele [utilizatorilor chinezi] să fie stocate în China”. Apple a susţinut că valorile sale nu se schimbă chiar dacă se supune legilor fiecărei ţări unde are operaţiuni.