FBI investighează Institutele Confucius

FBI s-a trezit că spionii Beijingului au împânzit campusurile americane
Institutele Confucius din lume
Institutele Confucius din lume (prin bunăvoinţă)

După ce, ani de zile, investigaţii făcute de agenţiile canadiene de informaţii au afirmat răspicat că Institutele Confucius sunt adevărate cuiburi de spioni care recrutează agenţi de lobby occidentali şi infiltrează viitoarea elită, FBI se trezeşte la realitate.

Astfel, FBI investighează zeci de institute Confucius finanţate de guvernul chinez pe tot cuprinsul Statelor Unite, din cauza îngrijorărilor stârnite de faptul că institutele fac parte din operaţiunile de spionaj ascunse şi de influenţă ale guvernului comunist chinez.

Centrele, aflate în principal în campusurile universitare de pe întregul glob, au fost aparent create pentru a preda limba şi cultura chineză. Dar ele au devenit centre de răspândire a propagandei pro-chineze şi a activităţilor de influenţă, inclusiv de organizare a grupurilor de studenţi comunişti chinezi care contestă activiştii pentru drepturile omului şi alţii.

Directorul FBI Christopher Wray a informat Comisia de Informaţii a Senatului SUA că agenţi chinezi s-au infiltrat în cele mai prestigioase universităţi americane, “fie că este vorba de profesori, oameni de ştiinţă, studenţi”, adăugând că cele 56 de birouri de teren ale FBI trebuie să lanseze operaţiuni de supraveghere a situaţiei.

Wray a subliniat că Beijingul este determinat să detroneze SUA din poziţia de superputere globală prin mijloace neconvenţionale, precizând că infiltrarea este o ameninţare împotriva guvernului şi societăţii americane.

“Unul dintre lucrurile pe care încercăm să le facem este să privim ameninţarea chineză nu doar ca o ameninţare împotriva guvernului, ci ca o ameninţare împotriva întregii societăţi”, a afirmat Wray, adăugând că FBI monitorizează zeci de Institute Confucius.

Institutele Confucius finanţate de Hanban, un departament al Ministerului de Externe controlat de Partidul Comunist Chinez, sunt de obicei afiliate pe lângă universităţi, cu care încheie acorduri de colaborare - menite de fapt să avanseze soft-powerul chinez, mai ales în elitele intelectuale ale societăţilor.

Programul Institutelor Confucius, care şi-au lansat operaţiunile în 2004, a fost subiectul unor ample critici, temeri şi controverse în timpul expansiunii sale internaţionale. Multe dintre aceste temeri izvorăsc din faptul că programul are o relaţie strânsă cu Partidul Comunist Chinez.

Reţeaua de 400 de Institute Confucius a Chinei este concepută pentru a proiecta o imagine favorabilă a Partidului Comunist Chinez în întreaga lume prin programe culturale şi lingvistice. În cadrul programelor Confucius au loc schimburi culturale, paravan sub acoperirea căruia deseori se recrutează agenţi sau viitori purtători formatori de opinie şi vectori ai mesajelor favorabile Partidului Comunist.

SUA se trezeşte la realitate

Wray a descris abordarea Chinei de a slăbi SUA din interior, afirmând că, de fapt, “colectorii săi netradiţionali” de informaţii şi tehnologie nu operează numai în comunitatea de business, furând sistematic patente şi tehnologie - ci acum au infectat şi mediul academic.

“Cred că nivelul de naivitate al sectorului academic cu privire la această situaţie este în sine o problemă. Ei exploatează mediul deschis al cercetării şi dezvoltării de care dispunem, pe care toţi îl iubim. Dar ei profită de el”, a susţinut Wray.

În decursul ultimelor zece ani, Ministerul chinez al Educaţiei s-a infiltrat prin Institutele Confucius, în peste 100 de universităţi, colegii şi chiar licee americane publice şi private. Ceea ce este şi mai uimitor este faptul că alte câteva sute de aşa-zise Clase Confucius predau mandarina în şcoli primare şi licee în întreaga ţară.

Wray a afirmat că inovaţiile din SUA reprezintă motivul pentru care China s-a infiltrat în principalele şcoli din ţară.

“Deoarece America este un tărâm al inovaţiilor, există o mulţime de descoperiri foarte captivante care au loc în companiile startup”, a adăugat el.

Canada ştie mai bine

În Canada, institutele Confucius au fost ţinta unei campanii după ce unul dintre cei mai cunoscuţi veterani ai comunităţii de informaţii - Michel Juneau Katsuya - a cerut în termeni duri închiderea programelor institutelor.

Există informaţii publice care afirmă clar că agenţiile vestice de contra-spionaj au identificat Institutele Confucius ca fiind agenţii folosite de guvern şi aflate pe statele de plată ale guvernului - Michel Juneau Katsuya, fost ofiţer canadian de constraspionaj pentru Asia Pacific

Fostul ofiţer, care se ocupa exact de zona Asia-Pacific pentru CSIS - serviciul de informaţii al Canadei, la secţia de contraspionaj, a declarat că Institutele Confucius funcţionează exact pe sistemul unui cal troian şi că "acestea reprezintă o ameninţare pentru guvernul şi publicul canadian".

"Există informaţii publice care afirmă clar că agenţiile vestice de contra-spionaj au identificat Institutele Confucius ca fiind agenţii folosite de guvern şi aflate pe statele de plată ale guvernului".

Juneau Katsuya a subliniat că “au dezvoltat un sistem de recrutare a persoanelor de la vârste foarte fragede, pe care le pun în aşteptare mulţi ani" şi care sunt deseori folosite de regimul comunist care se foloseşte de afinitatea lor pentru cultura chineză, instilată în programele Institutelor.

Un fost director al agenţiei canadiene de informaţii, Richard Fadden, a declarat public, în 2010, că Institutele Confucius menţin legături cu consulatele chineze şi ambasadele şi sunt folosite pentru a influenţa politica statului Canadian.

De altfel declaraţiile canadienilor au fost întotdeauna susţinute de afirmaţii ale oficialilor Partidului Comunist Chinez. Li Changchun, fost însărcinat cu propaganda al Partidului (acum în închisoare), afirma la un moment dat că "Institutele Confucius sunt o parte importantă a propagandei chineze în străinătate."

România nu este nici ea cruţată

În România, Institutele Confucius prezente la Braşov, Sibiu, Bucureşti etc. menţin de obicei o prezenţă mediatică modestă. Excepţie a făcut perioada în care Victor Ponta a funcţionat ca premier al României, când, în ciuda numeroaselor semnale de alarmă pe care SRI le-ar fi putut trage, a participat personal la deschiderea unui IC la Bucureşti.

De altfel Victor Ponta este cunoscut pentru afinitatea faţă de agenţiile de lobby ale Chinei în România. Victor Ponta, care s-a căsătorit cu Daciana Sârbu la ambasada română din Beijing, a fost numit în 2013 preşedinte al Casei Româno Chineze - cea mai cuprinzătoare organizaţie de lobby a Beijingului la Bucureşti.

Huawei şi ZTE, ridică din nou suspiciuni în SUA

În cadrul unor sesiuni ale Comisiei de Informaţii a Senatului, câţiva senatori au discutat despre eforturile Chinei de a fura patente tehnologice americane prin investiţii şi prin utilizarea celor două companii multinaţionale de telecomunicaţii chineze Huawei şi ZTE.

Senatorul Richard Burr, preşedinte al acestei Comisii, a afirmat: “Temerile mele sunt axate în prezent pe China şi în special pe companii de telecomunicaţii chineze precum Huawei [Technologies Co Ltd] şi ZTE Corp, despre care se înţelege că au legături strânse cu guvernul chinez”.

Toţi cei şase directori ai spionajului american au declarat că nu vor folosi un smartphone furnizat de Huawei sau ZTE.

“Suntem profund îngrijoraţi de riscurile care apar atunci când permitem unei companii sau entităţi îndatorate unor guverne străine, care nu împărtăşesc valorile noastre, să obţină poziţii de putere în interiorul reţelelor noastre de telecomunicaţii”, a declarat Wray.

Wray a susţinut că prezenţa oricărei companii străine deschide vaste posibilităţi pentru cel mai meschin spionaj, adăugând că astfel de companii străine ar putea obţine capacitatea de a exercita presiune sau control asupra “infrastructurii noastre de telecomunicaţii”.

“[Această situaţie] creează capacitatea de a modifica cu rea-intenţie sau de a fura informaţii. Şi creează capacitatea de a desfăşura operaţiuni nedetectate de spionaj”.