Aproximativ 50 de persoane au fost audiate la DNA în dosarul referendumului

Liviu Dragnea, PSD
Liviu Dragnea, PSD (Epoch Times România)

În jur de 50 de persoane din judeţele Constanţa şi Tulcea au fost audiate în ultimele zile la sediul DNA din Constanţa în dosarul privind posibile fraude la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, a informat joi procurorul Sorin Constantinescu, şeful DNA Constanţa .

"Este vorba despre o comisie rogatorie sosită de la Bucureşti care audiază mai mulţi martori într-un dosar al structurii centrale", a declarat acesta.

Sorin Constantinescu a menţionat că este vorba despre aproximativ 50 de persoane care locuiesc în judeţele Constanţa şi Tulcea.

"Fiind vorba despre persoane aflate în zona noastră de competenţă, s-a decis audierea lor la Constanţa, dar dosarul este al structurii centrale", a adăugat şeful DNA Constanţa. Martorii chemaţi la audieri au fost citaţi câte 15 - 20 pe zi, urmând să fie audiaţi în funcţie de cum ajung la sediul DNA.

DNA informa în luna august că procurorii anchetează organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie. În acest context, au avut loc audieri în judeţele Vrancea, Gorj, Dolj, Mehedinţi şi Teleorman.

Parchetul General a întocmit aproximativ 500 de dosare penale privind posibile fraude electorale comise la referendumul din 29 iulie, cele mai multe fiind în judeţe din Oltenia, unde au fost înregistrate prezenţe record, de peste sută la sută.

Au fost chemaţi la audieri şi politicieni sau reprezentanţi ai autorităţilor locale. Astfel, Teodor Atanasiu, preşedintele PNL Alba, a fost audiat în 16 august la DNA Cluj. În acelaşi caz au mai fost audiaţi, în calitate de martori, Horia Uioreanu, şeful Consiliului Judeţean Cluj, care este şi vicepreşedintele PNL Cluj, precum şi preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară.

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, este anchetat de procurorii anticorupţie într-un dosar privind posibile fraude la referendum, fiind acuzat că, abuzând de funcţia sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia. Dragnea a trecut miercuri la DNA şi a depus un memoriu în care a dat explicaţii în legătură cu acuzaţiile care îi sunt aduse.

În 13 august, în dosarul referendumului a fost audiat ca martor şi fostul ministru de Interne Ioan Rus. La data de 10 august, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

Conform procurorilor, Victor Paul Dobre, împreună cu secretarul de stat Ioan Căbulea, a semnat o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători, document înaintat Curţii Constituţionale de Constantin Manoloiu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor. Procurorii anticorupţie îi cercetează pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe chestorul de poliţie Constantin Manoloiu şi pe secretarul de stat Ioan Căbulea, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI.

Fostul ministru de Interne Ioan Rus îi transmitea lui Victor Paul Dobre, într-o discuţie despre listele electorale, în 4 august, că el le-a spus că nu semnează "niciun singur om în plus sau în minus", pentru ca "el chiar nu vreau să-şi petreacă bătrâneţile în puşcărie!”.

Ioan Rus îi explica lui Victor Paul Dobre că li se cere să se demonstreze faptul că referendumul este valid şi că ei trebuie să facă "cvorumul ăla" (necesar demiterii preşedintelui Traian Băsescu-n.r.).

În data de 21 august, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, dar că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil, iar drept urmare preşedintele Traian Băsescu, suspendat din funcţie, şi-a reluat atribuţiile legale. În timpul suspendării, preşedinte interimar a fost liderul PNL, Crin Antonescu, preşedintele Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne