ARD va reduce numărul de ministere, dacă va ajunge la guvernare

ARD-Program de guvernare, 2013-2016
ARD-Program de guvernare, 2013-2016 (Epoch Times România)

Şeful campaniei electorale al Alianţei România Dreaptă (ARD), Adriean Videanu, a anunţat, cu ocazia lansării marţi a programului de guvernare al ARD pentru intervalul 2013-2016, intitulat “Reporneşte România” că "vor fi 16 membri ai Cabinetului, reducem numărul de ministere. Desfiinţăm mai multe ministere decât înfiinţăm". Cu toate acestea, Videanu nu a precizat care ministere ar trebui înfiinţate.

În programul de guvernare, ARD are în vedere sprijinirea celor şapte ramuri principale care contribuie la dezvoltarea economică a ţării, precum educaţia şi cercetarea ştiinţifică, agricultura, turismul, energia, IT&C, activitatea financiar-bancară şi industriile creative.

O noutate pe care o aduce ARD este crearea în cadrul Executivului a unui Minister al Competitivităţii Economice, al cărui rol va fi propunerea setului de politici publice care vor stimula competitivitatea.

ARD va elimina imunitatea membrilor Guvernului

În programul de guvernare al ARD, lansat, marţi, la hotelul Hilton din Bucureşti, este prevăzută şi eliminarea imunităţii membrilor Guvernului în ceea ce priveşte infracţiunile comise în exerciţiul funcţiei.

Eliminarea oricăror imunităţi pentru membrii Guvernului în legătură cu infracţiunile comise de aceştia în exerciţiul funcţiei este unul dintre obiectivele din programul de guvernare 2013-2016 al ARD.

“ARD va continua procesul de îmbunăţire a actului de justiţie început în 2005 şi blocat de USL în 2012. În mod concret asta înseamnă independenţă totală pentru justiţie şi legi mai aspre împotriva celor care încearcă să umble la butoanele justiţiei. Dacă un politician e condamnat pentru corupţie, el nu trebuie să aibă dreptul la suspendarea pedepsei pentru tot felul de motive. ARD consideră că membrii guvernului şi politicienii trebuie să răspundă pentru faptele lor la fel ca orice cetăţean român. Nu trebuie să existe tratament special şi imunitate pentru miniştrii acuzaţi de fapte penale”, relevă programul de guvernare al alianţei de dreapta.

Tot legat de membrii Guvernului, ARD propune "angajarea răspunderii lor potrivit dreptului comun" în legătură cu infracţiunile comise. Programul de guvernare al alianţei de dreapta prevede şi "respingerea automată, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, a miniştrilor desemnaţi care sunt urmăriţi penal sau condamnaţi".

Şi pentru senatori şi deputaţi, ARD promite eliminarea imunităţii acestora “în ceea ce priveşte reţinerea, arestarea sau percheziţionarea acestora” cât şi introducerea în Regulamentul camerelor parlamentare a unui “mecanism automat de pierdere a calităţii de parlamentar în cazurile în care s-au emis hotărâri judecătoreşti definitive de incompatibilitate sau de condamnare”.

Alianţa de dreapta doreşte şi adoptarea unui cod de conduită pentru senatori şi deputaţi, cât şi pierderea funcţiei publice a demnitarului care a fost găsit incompatibil, de la data rămânerii definitive a deciziei ANI, prin necontestare, sau de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti.

ARD va schimba legea, în aşa fel încât faptele comise de politicienii acuzaţi de justiţie să nu mai fie prescrise din cauza trecerii timpului.

“Unii politicieni acuzaţi de justiţie se folosesc de avocaţi pentru a lungi pe ani de zile procesele, astfel încât faptele lor ajung să fie prescrise din cauza trecerii timpului. ARD va schimba legea pentru că acest lucru să nu se mai întâmple. Noi considerăm că trebuie eliminată posibilitatea prescrierii infracţiunilor în procesele în care nu s-a judecat fondul. Timpul nu trebuie să mai fie detergentul infractorilor”, relevă documentul.

ARD propune depolitizarea CCR şi a instituţiei Avocatului Poporului

Un alt obiectiv de guvernare al ARD legat de justiţie este “Depolitizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) şi a instituţiei Avocatului Poporului”, pentru că “nu politicienii trebuie să facă aceste numiri, ci reprezentanţii sistemului de justiţie”.

Deşi Alianţa nu dă detalii în legătură cu CCR, în ceea ce priveşte Avocatul Poporului, ARD consideră că numirea acestuia să fie făcută dintre candidaţii sprijiniţi de toate partidele parlamentare. Conform documentului ARD, Avocatul Poporului nu trebuie să fi fost membru de partid şi nici să fi deţinut funcţii politice remunerate în vechiul regim comunist.

ARD îşi propune să schimbe şi sistemul de recrutare a judecătorilor prin introducerea a doua noi condiţii, precum vârsta minimă de 35 de ani, să fi fost anterior avocat, procuror sau să fi îndeplinit alte profesii juridice care au presupus prestaţii în instanţele de judecată pe o perioadă de cel puţin 5 ani, cât şi introducerea unui examen de evaluare a cunoştinţelor teoretice, la fiecare 4 ani, pentru toţi judecătorii şi procurorii, iar magistraţii care nu promovează acest examen de două ori sunt excluşi din magistratură.
Alte obiective ale ARD sunt "aplicarea întocmai, şi cu caracter ireversibil, a tuturor recomandărilor din Rapoartele privind MVC (îndeosebi cele patru direcţii de acţiune)" şi trecerea poliţiei judiciare în cadrul Ministerului Public şi sub conducerea administrativă a procurorului general "pentru a se elimina riscul intervenţiei politice în activitatea poliţiei judiciare".

Videanu: Analizăm TVA-ul din punct de vedere al eficienţei economice. ARD va face mereu studii de impact ex-ante, pentru a nu face corecţii ulterioare

Întrebat de un reporter Epoch Times dacă pe termen lung, în cazul în care Alianţa România Dreaptă (ARD) va ajunge la guvernare, are în plan scoaterea TVA-ului pentru alimentele de bază, democrat liberalul Adriean Videanu a explicat că această problema este încă supusă analizei în cadrul ARD, pentru a vedem eficienţa TVA-ului din punct de vedere economic.

“Noi avem astăzi un TVA diferenţiat. Sigur, asta vizează alte categorii de servicii. Reformarea sistemului de impozitare, de taxe şi impozite în România este una dintre priorităţile pe care ARD le are. Lucrăm de multă vreme, lucrăm în continuare, inclusiv TVA-ul este o taxă pe care noi în momentul de faţă o analizăm din punct de vedere al eficienţei economice pe care o are. Nu cumva TVA-ul este un element care încurajează mai mult evaziunea fiscală decât plata, conformarea voluntară? Nu cumva TVA-ul este cel care inhibă anumite domenii, cum este zona produselor alimentare? Deci toate aceste întrebări sunt şi la noi şi facem o analiză, un studiu de impact cu specialiştii şi cu mediul de afaceri. Vrem să facem întotdeauna studii de impact ex-ante (înainte de producerea evenimentului – n.r.) ca să nu fie nevoie ca ulterior să venim cu corecţii la măsurile pe care le-am luat”, a explicat, pentru Epoch Times, Adriean Videanu.

Printre măsurile ce au în vedere relansarea economică a României incluse de ARD în programul de guvernare se numără introducerea cotei unice de 12%, creşterea salariul minim la 850 de lei în 2013 şi la 1.000 de lei în 2015 şi reducerea CAS cu 5%.

"ARD va introduce unul din cele mai mici impozite pe venit şi profit din UE. Cota unică va scădea de la 16% la 12%", relevă programul de guvernare al ARD, în care se precizează că în România vor veni mai mulţi bani, mai multe investiţii străine, companiile româneşti vor rămâne cu mai mulţi bani pentru dezvoltare, iar fiecare român va avea un venit mai mare deoarece va avea mai puţine plăţi către stat.

ARD consideră că prin creşterea salariului minim angajatorul corect va deveni mai competitiv în faţa celui care plăteşte la negru, iar angajatul va avea certitudinea că i se vor plăti contribuţiile sociale şi de sănătate aferente salariului minim.

Videanu: Tensiunea din interiorul clasei politice nu permite reducerea numărului de parlamentari

Întrebat de un reporter al publicaţiei The Epoch Times România dacă estimează pe viitor reducerea numărului de parlamentari la 300, aşa cum a dorit electoratul la referendumul din 2009, şeful de campanie al ARD, Adriean Videanu a precizat că tensiunea mare din interiorul clasei politice nu a permis realizarea acestui lucru.

“Ştiţi că în momentul de faţă e o tensiune destul de mare în interiorul clasei politice. Ai nevoie de un consens politic pe această temă. Liniile, chiar dacă public toţi le afişează că ar fi de acord, în realitate, sunt foarte puţini care doresc acest lucru, de aceea eu cred că acest lucru trebuie făcut în momentul în care se crează un consens politic din acest punct de vedere. Părerea mea este că zgura acumulată în această perioadă de alegeri trebuie sau ar trebui să dispară imediat după aflarea rezultatului din 9 decembrie”, a declarat fostul ministru al Economiei, pentru Epoch Times.

Mihail Neamţu: Programul ARD are în vizor revigorarea şi extinderea sectorului şcolilor profesionale

Preşedintele formaţiunii de dreapta Noua Republică, Mihail Neamţu a afirmat pentru Epoch Times că “revigorarea” şi extinderea şcolilor profesionale este una dintre priorităţile programului de guvernare al ARD. Alianţa de dreapta are în vedere şi corelarea şcolii profesionale cu un program special pentru ucenicie.

“Programul ARD are clar în vizor nu doar revigorarea acestui sector, ci extinderea lui. Deja după legea Funeriu avem peste 20.000 de oameni care s-au înscris în şcolile profesionale din România. Profesorii acestor şcoli sunt marea problema, identificarea lor, a competenţelor lor, pentru ca ei practic au fost izgoniţi din sistem din 2003. Deci, principala problemă nu este a elevilor care vor să înveţe meserii practice, ci aceea a identificării corecte a dascălilor. Cu toate acestea semnalul din piaţa privată este unul foarte bun, firmele se bucură că există aceste programe. Şcoala profesională va fi corelată cu un program special pentru ucenicie. Există şi o lege în acest sens, după care am adăuga faptul că toate reformele din educaţie la un moment dat trebuie să se verse într-o creştere a competitivităţii economice”, a afirmat, pentru Epoch Times, Mihail Neamţu.

Fondatorul “Noii Republici” a adăugat că “marea reţetă” pentru sistemul de învăţământ din România este “educaţie generală, şcoli profesionale, cercetare egal societatea cunoaşterii plus competitivitate economică”.

În reforma pe care o propune în învăţământ, alianţa de dreapta susţine şi profesionalizarea corpului didactic, prin “formarea pentru profesiunea de dascăl trebuie să aibă o rută specifică: licenţa pentru o anumită specialitate, plus un masterat didactic".

ARD consideră că "avem nevoie de profesori cu talent pedagogic, profesori capabili să transmită cunoştinţe şi să îi stimuleze pe elevi. Formarea continuă trebuie să devină un drept şi o obligaţie a dascălilor. Un dascăl bun, cu vocaţie, trebuie motivat şi încurajat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne