USL contra ARD: Cu câţi bani trebuie să cotizeze un candidat pentru campania electorală

(Chung Sung-Jun / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
06.11.2012

Odată cu apropierea zilei de 9 decembrie, când românii vor vota membrii viitorului parlament, tot mai multe detalii din culisele campaniilor electorale ies la iveală. În ultimele două zile, atât membri ai alianţei de stânga, cât şi din partea celei de dreapta, au precizat sumele cu care membrii USL sau ARD trebuie să cotizeze dacă vor să candideze pentru un post de parlamentar.

Petre Roman: Fiecare liberal care candidează la alegeri trebuie să cotizeze cu câte 2.500 de euro

Fiecare liberal care a vrut să intre în cursa pentru alegerile parlamentare a trebuit să cotizeze la partid cu câte 2.500 de euro, a declarat luni seară, la Digi 24 TV, fostul premier Petre Roman, candidat PNL pentru un post de deputat într-un colegiu din Braşov.

Liberalul a mai precizat că, pentru a face rost de această sumă, a apelat la sponsori şi că aceşti bani vor fi folosiţi în campania partidului la nivel naţional.

Contribuţia financiară a candidaţilor este considerată un lucru firesc de către petre Roman, întrucât o campanie electorală implică apariţii în mass-media, promovare outdoor, precum şi cheltuieli legate de echipele de voluntari.

"A fost o cheltuială cu garanţia, pe care am dat-o din buzunar. Este vorba de garanţia cerută de lege şi de cea cerută de partid pentru cheltuielile generale. E o chestiune cât se poate de transparentă. Ştiu că toate partidele au nevoie de o sumă de bani pentru ceea ce înseamnă campania la nivel naţional ", a declarat Petre Roman.

Fostul premier a dezvăluit că, în cazul Partidului Naţional Liberal, suma pe care candidaţii în alegeri au trebuit să o achite a fost de 2.500 de euro.

"E nevoie şi de sponsori. Eu mă găsesc într-o situaţie avantajoasă, aceea de a apela la oameni pe care-i cunosc şi care vor să mă vadă în Parlamentul României, nu pentru interes strict personal", a mai afirmat fostul premier.

Candidaţii ARD cotizează cu 2.500 - 3.000 de euro

Mai mulţi lideri ai ARD au precizat marţi, la lansarea programului alianţei, la Hotel Hilton, că fiecare candidat îşi susţine propria campanie electorală şi că, pe lângă aceşti bani, fiecare cotizează pentru campania naţională cu o sumă în jurul a 3.000 de euro.

Fiind întrebat care este contribuţia financiară a fiecărui candidat la Parlament, Dan Cristian Popescu a spus că la Forţa Civică este 3.000 de euro. "Contribuţia financiară se referă la campania fiecăruia. Sunt sume comune, sunt câteva zeci de milioane. Eu am dat cred că 30 de milioane până acum, ceva de genul ăsta. La Forţa Civică este 3.000 de euro", a spus el.

Şeful campaniei electorale a ARD, Adriean Videanu, a precizat că fiecare candidat îşi susţine propria campanie, neexistând o condiţionalitate "pentru absolut nimeni".

"Fiecare îşi susţine propria lui campanie, fiecare îşi suportă costurile de campanie. Nu există o condiţionalitate pentru absolut nimeni", a precizat democrat-şiberalul.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat că participă toţi candidaţii "cu sume modice", precizând că în jur de 2.500 de euro.

"Participă toţi candidaţii cu sume modice, evident pentru susţinerea campaniei electorale pentru că nu avem alte surse decât cotizaţiile şi donaţiile colegilor", a declarat liderul PDL.

Fiind întrebat dacă suma cotizată este aceeaşi ca la USL, de 2.500 de euro, preşedintele PDL a răspuns: "Cam pe acolo. Eu spun cam pe acolo, cred că nici mai mică, nici mai mare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor