Armata ucraineană a eliberat o parte din oraşul Lugansk

Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina.
Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Forţele ucrainene au ridicat steagul naţional deasupra staţiei de poliţie din oraşul Lugansk, care se afla de aproape patru luni sub controlul forţelor pro-Rusia, a anunţat, duminică, Kievul, conform Reuters.

În ciuda progresului semnificativ al campaniei armatei ucrainene, paramilitarii afiliaţi Kremlinului ocupă încă o parte a oraşului, care reprezintă linia principală de aprovizionare a forţelor pro-Rusia. Între timp, însă, transporturile de armament şi paramilitari din Rusia s-au accelerat.

Miniştrii de externe din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania s-au întâlnit, duminică, la Berlin, unde au dezbătut opţiunile pe care le au pentru a încheia criza din estul Ucrainei. Diplomatul şef al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a transmis că o decizie în privinţa modului în care vor continua discuţiile va fi anunţată luni sau marţi.

În ciuda dovezilor numeroase, Rusia neagă că sprijină forţele pro-Rusia şi acuză Kievul, care este sprijinit de Occident, că a declanşat o criză umanitară prin folosirea fără discernământ a forţei.

Andrii Lisenko, unul din purtătorii de cuvânt ai armatei ucrainene, a anunţat că armata ucraineană s-a confruntat cu forţele pro-Rusia în Lugansk, sâmbătă, când a preluat controlul staţiei de poliţie din cartierul Zhovtnevi.

”Aceştia au ridicat steagul statului deasupra clădirii”, a precizat Lisenko.

Eliberarea parţială a oraşului Lugansk este semnificativă şi dă armatei ucrainene posibilitatea de a elibera secţiunile de graniţă aflate sub controlul forţelor pro-Rusia.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat noul succes militar, precizând că forţele sale au reluat controlul asupra unei intersecţii de căi ferate din Yasynuvata, în nordul oraşului Doneţk, care are o ”semnificaţie strategică”.